Σελίδες

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

«Kωδικός» καταστολή με νερό και… μελάνι – Πως αντέδρασε η Aστυνομία στις διαδηλώσεις του 1874. Ελληνική επινόηση η χρήση των πυροσβεστικών αντλιών!


"Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν τελευταία στην πλατεία Συντάγματος και τα χημικά που ρίχνει η Αστυνομία για τη διάλυση των διαδηλωτών, γυρνάμε 137 χρόνια πίσω για να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις της εποχής αντιμετώπιζαν τις διαδηλώσεις και τους διαδηλωτές. Και για να διαπιστώσουμε πως οι Έλληνες ιθύνοντες εφηύραν πρώτοι τη χρήση νερού για τη διάλυση διαδηλώσεων! Πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1874, όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο περίφημος «Τζουμπές», και Υπουργός Στρατιωτικών ο Δημήτριος Γρίβας. Οι δύο άνδρες αναζητούσαν τρόπους για να περιορίσουν τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών. Είχαν προκαταβολικά παραβιάσει το Σύνταγμα, αφού συνεδρίαζαν και ψήφιζαν νόμους στη Βουλή χωρίς την προβλεπόμενη απαρτία, ενώ είχαν προετοιμάσει την ανατροπή του πολιτεύματος. Γι’ αυτό είχαν στείλει απεσταλμένο στο Λονδίνο, προκειμένου αφενός να πείσει την αγγλική κυβέρνηση ότι ο ελληνικός λαός δεν ήταν ώριμος για Σύνταγμα και αφετέρου να ζητήσει συγκατάθεση ώστε να προβούν σε πολιτειακή μεταβολή.

Τα «Στηλιτικά» 
Δημήτριος Βούλγαρης
Εν τω μεταξύ, η λαϊκή εξέγερση εντεινόταν. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσιεύει το περίφημο άρθρο «Τις πταίει;» και οι Κουμουνδούρος, Ζαΐμης και Δεληγιώργης είχαν τεθεί επικεφαλής της κίνησης. Οι βουλευτές που συνέρχονταν στη Βουλή αποκαλούνταν «Στηλίται» και τα ονόματά τους γράφονταν σε μια μεγάλη μαύρη εικόνα. Σε φλογερό καμίνι είχε μεταβληθεί το Πανεπιστήμιο και στα προπύλαιά του κόχλαζε η αντιπολίτευση, όπως έγραψε ο Θεόδωρος Βελλιανίτης. Ο καθηγητής Νικόλαος Σαρίπολος, γέροντας πλέον και φίλος του Βούλγαρη, αποδοκιμαζόταν αγρίως και οι φοιτητές απειλούσαν να βγουν στους δρόμους προκαλώντας ταραχές. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις λαμβάνονταν ιδιαίτερα υπόψη και επηρέαζαν την πολιτική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση επιχειρούσε ανεπιτυχώς να διαλύσει τις φοιτητικές διαδηλώσεις. Οι έφιπποι χωροφύλακες που έλαυναν εναντίον των διαδηλωτών λιθοβολούνταν αγρίως. Οπότε επινοήθηκε ένας άλλος, αποτελεσματικότερος τρόπος για να διαλύονται οι συναθροίσεις. Η αλάνθαστη πυροσβεστική τρόμπα…

Νερό και μελάνι!
Μια μέρα που η συγκέντρωση ήταν μεγάλη και απειλούνταν ταραχές δεν εμφανίσθηκαν οι έφιπποι χωροφύλακες. Αντιθέτως, εμφανίσθηκαν οι πυροσβεστικές αντλίες. Και ενώ οι διαδηλωτές βάδιζαν ανύποπτοι αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση, οι αντλίες άρχισαν να τους καταβρέχουν. Σύντομα ο ανθρώπινος όγκος διαλύθηκε. Οι πυροσβέστες, όμως, δεν είχαν αρκεστεί στη ρίψη νερού, αλλά είχαν ρίξει μέσα και μελάνι! Έτσι, «στιγμάτιζαν» και τα ρούχα των διαδηλωτών, οι οποίοι αποδοκίμαζαν τις ιδέες του «Τζουμπέ», που ονομαζόταν έτσι επειδή έφερε πάντοτε το μεγαλοπρεπές παραδοσιακό ένδυμα των αρχόντων της Ύδρας. Έτσι, καταγραφόταν η πρώτη, σε διεθνές επίπεδο, χρήση της πυροσβεστικής αντλίας εναντίον διαδηλωτών.

Η συνέχεια με… Μπαϊρακτάρη
Μπαϊρακτάρης
Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, το 1892, ο διευθυντής της Αστυνομίας Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, για τον οποίο τόσα έχουν γραφτεί, μεταχειρίσθηκε πάλι τις πυροσβεστικές αντλίες. Ο Μπαϊρακτάρης, τον οποίο οι ευθυμογράφοι –κυρίως– καταγράφουν ως «παλληκαρά», υπήρξε ο άνδρας που ανέλαβε «εργολαβικά», για λογαριασμό του Τρικούπη αυτή τη φορά, να αντιμετωπίσει τον κόσμο του Ψυρρή, που υποστήριζε παραδοσιακά τον Δηλιγιάννη. Εγκαταλείφθηκε το παλαιό μοντέλο της Διοικητικής (:Δημοτικής) Αστυνομίας και καθιερώθηκε η Στρατιωτική Αστυνομία, όπου ο Τρικούπης τοποθέτησε διευθυντή τον Μπαϊρακτάρη, ο οποίος μέχρι τότε είχε περάσει τη ζωή του στη «μεταβατική υπηρεσία» καταδιώκοντας ληστές. Αντικατέστησε, λοιπόν, τους ερυθροχίτωνες αστυνομικούς κλητήρες με ευζώνους, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας νομίζοντας ότι… εκστράτευαν στα κατσάβραχα της Ευρυτανίας. 

Εκλογικός… μηχανισμός 
Σταδιακά, οι πυροσβεστικές αντλίες μετατράπηκαν σε εκλογικό «όπλο» για τις εκάστοτε κυβερνητικές δυνάμεις. Διενεργούνταν, λοιπόν, τότε (:1892) εκλογές με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον Δημήτριο Ράλλη και η διαφωνία τους εκφραζόταν στις στήλες του Τύπου. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, έδωσε στον Μπαϊρακτάρη εξουσιοδότηση να κανονίσει την εκλογική κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας. Και αυτός με τη σειρά του εξέδωσε «φιρμάνι» ότι οι εκλογείς μπορούσαν να συνέρχονται όπως και όποτε ήθελαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όφειλαν να διαλύονται μετά τις εννέα το βράδυ. 

Τους έκαναν… μούσκεμα 
Ένα απόγευμα ο Δημήτριος Ράλλης είχε καλέσει τους οπαδούς του σε συγκέντρωση που κατέληξε –όπως συνηθιζόταν– στον εξώστη της «Εφημερίδος», όπου ο υψίφωνος Αγησίλαος Γιαννόπουλος θα εκφωνούσε πολιτικό λόγο. Τα γραφεία της «Εφημερίδος» βρίσκονταν εκεί όπου αργότερα στεγάσθηκε το Φρουραρχείο. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί, ο Γιαννόπουλος αγόρευε και ο Μπαϊρακτάρης παρακολουθούσε το ρολόι του. Όταν πέρασε η προσδιορισμένη ώρα και φαινόταν ότι ο ρήτορας βρισκόταν ακόμη στην αρχή της ομιλίας του, προχώρησε προς το μέρος τους λέγοντας με τη βαριά φωνή του: 
Κύριε, η ώρα παρήλθε και καιρός είναι να διαλυθείτε. 
Αλλά δεν μπορώ να διακόψω την ομιλία μου, είπε έκπληκτος ο Γιαννόπουλος. 
Έπρεπε να αρχίσετε νωρίτερα, τώρα τελείωσε, συνεχίζετε αύριο, απάντησε ο σκληροτράχηλος στρατιωτικός. 
Έξω η Αστυνομία, έξω, ακούσθηκαν μερικές φωνές από το μπαλκόνι και άρχισαν τα χέρια να κινούνται απειλητικά. 
Ο Μπαϊρακτάρης υποχώρησε στο βάθος του περιβόλου της Βουλής (σήμερα Παλαιά Βουλή) και μπροστά φάνηκαν οι πυροσβέστες με τις αντλίες. 
Σε λίγο, ρήτορας και ενθουσιώδεις ακροατές γίνονταν μούσκεμα από το νερό. 
Οι πυροσβέστες δεν αρκέστηκαν, μάλιστα, στο κατάβρεγμα των παρευρισκόμενων διαδηλωτών, αλλά κατηύθυναν το νερό και μέσα στα παράθυρα της εφημερίδας, καταβρέχοντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους που δεν είχαν σχέση με τη διαδήλωση. Ανάμεσά τους και ο Θεόδωρος Βελλιανίτης, ο αξιόπιστος μάρτυρας που μας παρέδωσε τις πληροφορίες. Αργότερα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και εντεύθεν, η πυροσβεστική αντλία αποτέλεσε βασικό μέσον αναχαίτισης των διαδηλωτών…"

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
mikros-romios.gr

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η βίλα Αμαλίας και το άβατο της αυθαιρεσίας.

Λες και βγαίνουν απ'το στόμα μου ένα πράμα:

"Η κατάληψη της βίλας Αμαλίας και ο εμμονικός τρόπος με τον οποίο οι υποστηρικτές της επικροτούν το καθεστώς ανομίας που τη διέπει, είναι κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικό παράδειγμα του τέλματος της σύγχρονης Αριστεράς. Γιατί, όχι, δεν είναι μόνο η ακροαριστερά που προασπίζει με σθένος την πολιτική ακρότητα, όταν οι περιστάσεις δεν την δικαιολογούν. 

Η Αριστερά εν γένει μοιάζει να βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με την τάξη, βαφτίζοντας ως φασισμό κάθε κίνηση που αποβλέπει στον εξορθολογισμό και τη νομιμότητα. 

Η αντίδραση ως αυτοσκοπός και προληπτική πρακτική δεν είναι γόνιμο δημοκρατικό μέσο, αλλά εφηβικό σύμπτωμα, που πρέπει κάποτε να δει το φως της ενηλικίωσης. Η υπόθεση της κατάληψης ενός δημόσιου κτιρίου με το προκάλυμμα της αντιστασιακής αναγκαιότητας απηχεί την παραδοσιακή φοβία της Αριστεράς απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Επειδή όμως το στοιχείο της εξουσίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημοκρατικού πολιτεύματος, ίσως κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτή η σχεδόν μυθικού χαρακτήρα τάση δαιμονοποίησής του από υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις με ή χωρίς βουλευτικό έρεισμα.

Η δημόσια περιουσία, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται, δεν γεννά δικαίωμα που μπορεί ο καθένας να διαθέτει ελεύθερα, απλώς επειδή είναι «δημόσια» και όχι ιδιωτική. Πέρα από τη νομική σφαίρα του πράγματος, το περιεχόμενο της οποίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανές και εύλογο, το concept της κατάληψης δημιουργεί πρακτικά δημοκρατικά κωλύματα. Δε νοείται καθεστώς που να επιτρέπει στους πολίτες να καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιους χώρους, επειδή θεωρούν ότι η αξιοποίηση που τους επιφυλάσσουν είναι ανώτερη από αυτή που επιφυλάσσει το κράτος. Ο ολοκληρωτισμός που συνεπάγεται αυτός ο τρόπος κοινωνικής δράσης είναι αντίθετος προς κάθε έννοια ευνομίας και μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει συγκρούσεις και μεταξύ των πολιτών. Με ποια λογική άραγε δικαιούνται οι καταληψίες να νέμονται κατ' αποκλειστικότητα τη βίλα;

Η ανεπαρκής λειτουργία του δημοσίου και της διοίκησης δε νομιμοποιεί καμία ομάδα πολιτών να τα υποκαθιστά κατά το δοκούν. Η δε πρόφαση του πολιτιστικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης κατάληψης, εκτός από αστεία (οι μπάφοι και τα υλικά παρασκευής μολότωφ είναι ενδεικτικά της πνευματικής της προσφοράς), είναι και παντελώς αδιάφορη. Όποιος θέλει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο της γειτονιάς του, ας το κάνει από το σπίτι του και πάντως όχι οικειοποιούμενος μέσα που δεν του ανήκουν. Η μαγκιά που γίνεται σε πλάτες άλλων και δε συνεπάγεται προσωπικό κόστος και αυτοθυσία, είναι τζάμπα μαγκιά. 

Διάβασα το μανιφέστο των καταληψιών και εξεπλάγην από την ανέξοδη αερολογία και το σουρεαλιστικό του πνεύμα, αφού μοιάζει να προέρχεται από ανθρώπους που δεν αρνούνται απλώς μια άδικη κοινωνική συνθήκη, αλλά μια παγκόσμια οικονομική και νομική πραγματικότητα. Φοβάμαι ότι κανένα σύγχρονο καθεστώς δεν θα τους ικανοποιούσε, από τη στιγμή που δικαιολογούν την άρνησή τους να συμμορφωθούν στο νόμο επί τη βάσει της αδιέξοδης σύγκρισης «Πολεμάτε εμάς ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΣΑΣ». Πάντα το ένα άκρο θα αποτελεί δικαιολογία για την εκτράχυνση του άλλου.

Γιατί κανείς δεν μας αναγνωρίζει το δικαίωμα να θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι αλλά εναρμονισμένοι με δίκαιους νόμους; Ποιός μας εγκλωβίζει στο δίλημμα του φασισμού και της ασυδοσίας; 




Άρης Αλεξανδρής
www.lifo.gr"

Και παραθέτω τέλος το ανακοινωθέν του Αρχηγείου:

"21-12-2012: Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ.Αττικής σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης στο υπό κατάληψη κτίριο "Βίλα Αμαλία"

 ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ 
 Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2012 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Χθες (20-12-2012) το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, ενήργησαν έρευνα στο υπό κατάληψη κτίριο (Βίλα Αμαλία), ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν. 
 Κατά την έρευνα βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν : 

Χίλιες διακόσιες σαράντα επτά (1.247) κενές φιάλες μπύρας. 
Ένα (1) πλαστικό δοχείο χωρητικότητας τεσσάρων (4) λίτρων, με ποσότητα εύφλεκτου υγρού. Δεκατέσσερις (14) κροτίδες. 
Τέσσερα (4) σπρέι εκτόξευσης πιπεριού. 
Μία (1) ναυτική φωτοβολίδα. 
Ένα (1) μεταλλικό πτυσσόμενα γκλομπ. 
Ένα (1) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκαεπτά -17- εκατοστών. 
Μία (1) χειροβομβίδα χημικών. 
Μία (1) διαρρηγμένη χειροβομβίδα κρότου λάμψης. 
Ένα (1) πυροτέχνημα. 
Δεκαεννέα (19) καψύλλια για πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων. 
Τέσσερις (4) σφεντόνες. 
Εξήντα δύο (62) μεταλλικά σφαιρίδια. 
Πενήντα ένα (51) μεταλλικά παξιμάδια. 
Έντεκα (11) αντιασφυξιογόνες μάσκες με φίλτρο. 
Δύο (2) μάσκες χειρουργείου. 
Είκοσι (20) ξύλινα κοντάρια. 
Μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -1,2- γραμμ. Εννέα (9) ηλεκτρονικοί υπολογιστές. 

Επίσης, εντός του χώρου υπήρχαν οκτώ (8) άτομα, έξι (6) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, τα οποία συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η δικογραφία αφορούσε σε παραβάσεις των Νόμων περί όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, εκρηκτικών υλών, ναρκωτικών, καθώς και διατάραξη οικιακής ειρήνης. 
Οι ανωτέρω με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών."

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Συμβουλές για να προστατευτείτε από τους τσαντάκηδες-πορτοφολάδες

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προς αποφυγή κλοπών τσαντών, δίδει τις παρακάτω συμβουλές: 

  •  αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά 
  • βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντα κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου 
  • να έχετε πάντοτε τεταμένη την προσοχή σας και ιδίως όταν αντιλαμβάνεσθε ότι προσεγγίζουν προς το μέρος σας δίκυκλα 
  • όταν οδηγείτε, μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μη διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα 
  • εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα σας, αφήστε τη, σκεπτόμενοι ότι η σωματική σας ακεραιότητα και η υγεία σας προέχουν 
  • σε περίπτωση που σας αφαιρέσουν την τσάντα, καταγγείλετε το γεγονός στην αστυνομία και προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο. 
Για πρόληψη κλοπών πορτοφολιών: προστατέψτε ιδιαίτερα τις τσάντες και τα πορτοφόλια σας σε χώρους με συνωστισμό, όπως στάσεις αστικών λεωφορείων, αστικά λεωφορεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα με πολύ κόσμο, κεντρικούς δρόμους αγοράς κ.λπ. 
  • μη βάζετε τα πορτοφόλια σε εξωτερικές τσέπες ή στην πίσω τσέπη του παντελονιού 
  • για κανέναν λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες 
  • μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων 
  • μην αφήνετε τις τσάντες σε διπλανές καρέκλες ή τραπέζια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
zougla.gr

Κράτηση Αστυνομικών στα όρια του αυτοφώρου-φωτογράφησή τους εν ώρα καθήκοντος

Ευτυχώς που κάποιοι συνδικαλιστές ασχολούνται και με τα πραγματικά προβλήματά μας.
Αξίζει να διαβάσετε την πρόταση της Ε.Α.Υ.Θ.:


"Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους συναδέλφους αστυνομικούς που με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα ασκούν τα καθήκοντά τους αδιαλείπτως και αγόγγυστα πρόσφατα προέβη σε δύο (2) ζωτικής σημασίας για την υπηρεσιακή κατάστασή τους ενέργειες για τη διευθέτηση επισήμως και οριστικώς δυο θεμάτων που τους ταλαιπωρούν ιδιαιτέρως και με αυξανόμενη συχνότητα. 

Πρόκειται για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των Αστυνομικών στα πλαίσια του αυτοφώρου κατά τη διάρκεια της Υπηρεσίας τους, κατόπιν μήνυσης συλληφθέντων πολιτών, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς καταμήνυσης. 

Οι επιπτώσεις αυτής της «τακτικής» είναι προφανείς, με χειρότερη όλων τον κίνδυνο να αποτρέπονται οι αστυνομικοί από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους προσηκόντως, με το φόβο μήπως, εξ αυτού και μόνον, βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι. Το δεύτερο θέμα ήταν το άκρως ευαίσθητο ζήτημα για τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας της λήψης φωτογραφιών αυτών επί τω έργω, και στη συνέχεια η ανάρτηση τους στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ενόψει αυτών των ζητημάτων, η Νομική Σύμβουλος κ. ΦΑΡΜΑΚΗ Παναγιώτα της Ένωσης μαζί με τον Πρόεδρο κ. ΠΑΔΙΩΤΗ Δημήτριο και το Γενικό Γραμματέα κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ Θεόφιλο της Ε.Α.Υ.Θ. απευθύνθηκαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. MΑΔΕΜΛΗ Ευάγγελο και του γνωστοποίησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θέτοντάς του και εγγράφως, ως ακολούθως, όλα τα σχετικά ζητήματα που ανακύπτουν, στις πραγματικές και νομικές διαστάσεις και προεκτάσεις τους. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους. Σας κοινοποιούμε τις αιτήσεις μας προκειμένου να λάβετε γνώση και είμαστε στη διάθεση των μελών μας, για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και λεπτομέρεια. 

1) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΦΩΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 

ΠΡΟΣ τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών
Θεσσαλονίκη 9/11/2012 
Κύριε Εισαγγελέα, Αφορμή της παρούσας αναφοράς προς Εσάς στάθηκε ένα περιστατικό το οποίο κάθε άλλο παρά μεμονωμένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το εν λόγω συμβάν συνίσταται στο εξής: Πολίτης ο οποίος συνελήφθη στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας (417 επ. ΚΠΔ) από αρμόδιο προς τούτο συνάδελφό μας αστυνομικό, αρνούμενος πλήρως την αποδιδόμενη κατηγόρια, προέβη σε μήνυση σε βάρος του συναδέλφου αστυνομικού για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης(229 ΠΚ) και της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ). Συνεπεία τούτου ο ίδιος ο αστυνομικός βρέθηκε να είναι κρατούμενος για το λόγο ότι επιτέλεσε τον καθήκον του!!! Η κράτηση του έλαβε χώρα αναγκαστικώς καθώς το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης ανήκει στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, ως έγκλημα που στρέφεται κατά της απονομής δικαιοσύνης. Παρομοίως, πρόσφατα δικηγόρος τον οποίο σταμάτησε περιπολικό της Τροχαίας για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη μήνυσε τον αστυνομικό που τόλμησε να βεβαιώσει την παράβασή του και να του δώσει κλήση, για παράβαση καθήκοντος! 
Το εν λόγω συμβάν όμως είναι ένας μόνο κρίκος από μια αλυσίδα παρόμοιων συμβάντων που τείνουν να δημιουργήσουν μια πάγια κατάσταση. Ο εκάστοτε συλληφθείς, δηλαδή, μηνύει τον συλλαμβάνοντα αστυνομικό για ψευδή καταμήνυση και παράβαση καθήκοντος , με αποτέλεσμα ο τελευταίος να κρατείται στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας, καθώς δεν τον προστατεύει ο Νόμος 4058/2012, ο οποίος απαγορεύει την κατόπιν έγκλησης κράτηση αστυνομικού, λιμενικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου για κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα που διέπραξε αυτός κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 19). Φαίνεται να διέλαθε της προσοχής του νομοθέτη στο άρθρο αυτό ότι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδίκημα όπως αυτό της ψευδούς καταμήνυσης και της παράβασης καθήκοντος είναι αδικήματα που παίρνει χρόνο για να αποδειχθούν καθώς προϋποθέτει κατ αρχήν την κατάφαση της αθωότητας του συλληφθέντος - μηνύοντος πολίτη. Οπότε η κράτηση του αστυνομικού είναι μάλλον άσκοπη εν προκειμένω. Ωστόσο, το έγκλημα της ψευδούς καταμήνυσης είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο ως στρεφόμενο κατά της απονομής δικαιοσύνης, σκοπός δε της τυποποίησής του ως τέτοιου είναι η προστασία των δικαστικών και πειθαρχικών οργάνων της ελληνικής Πολιτείας από αναληθείς μηνύσεις και αναφορές που θα καθιστούσαν πλέον επαχθή την λειτουργία τους, λόγω της επιφόρτισης τους με την έρευνα αναληθών μηνύσεων και θα καθιστούσε δυνατή την προσβολή του κύρους τους με τυχόν παραπλάνησή τους. Ομοίως και στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η γενικότερου συμφέροντος ομαλή και χωρίς προσκόμματα διεξαγωγή της δημόσιας υπηρεσίας προς το συμφέρον της Πολιτείας και της κοινωνίας που έχουν ταχθεί να υπηρετούν οι υπάλληλοι με χρηστότητα και ευσυνειδησία. Ως εκ τούτου, ο αστυνομικός που έσπευσε να εκτελέσει το καθήκον του, στις ως άνω περιπτώσεις, βρίσκεται κατηγορούμενος. 
Πολλαπλές είναι οι συνέπειες του δυσάρεστου αυτού φαινομένου : 

Α. ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ Α.Τ. 
Ο συνάδελφος αστυνομικός ο οποίος κρατείται στα πλαίσια του αυτοφώρου, εκτελούσε μια συγκεκριμένη Υπηρεσία η οποία του είχε ανατεθεί στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου ωραρίου, με ένα συγκεκριμένο φάσμα καθηκόντων. Η κράτηση του, λοιπόν, δημιουργεί ένα κενό στην Υπηρεσία του το οποίο καλείται ο Αξιωματικός να καλύψει με τους «εναπομείναντες» συναδέλφους αστυνομικούς που έχει στη διάθεσή του. Από αυτή την ανάγκη που προκύπτει είναι προφανείς δύο κίνδυνοι ˚ αφενός οι αστυνομικοί υφίστανται αύξηση του φόρτου εργασίας τους, αφού καλούνται να καλύψουν το κενό που άφησε ο συλληφθείς αστυνομικός, να ανταποκριθούν σε περισσότερες ανάγκες της Υπηρεσίας και περισσότερες κρούσεις πολιτών που έχουν ανάγκη από τη συνδρομή της Αστυνομίας, με συνέπεια την εξάντλησή τους. Αφετέρου δε ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να μην προλάβουν να ανταποκριθούν σε κάποια κλήση πολίτη ο οποίος έχει ανάγκη από την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας!! Δεν μπορεί κανείς , στο σημείο αυτό, να μην αναλογιστεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στις μέρες μας !!! 

Β.ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΘΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Εν προκειμένω οι πολίτες ασκούν καταχρηστικά το δικαίωμα που τους παρέχει το αρ 42 ΚΠΔ σε συνδυασμό με το 229 ΠΚ και το 259 ΠΚ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης και της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του εκάστοτε αστυνομικού καταπίπτουν πριν καν να φτάσουν στο ακροατήριο. Αλλά ακόμα και όταν φτάνει εκεί μέσα από την αποδεικτική διαδικασία, η οποία είναι πολύ συνοπτική, διαφαίνεται η αθωότητα του κατηγορουμένου αστυνομικού και οδηγούμαστε στην αθώωση του συναδέλφου αστυνομικού. Αυτό συμβαίνει γιατί το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης είναι πολύ αυστηρό ως προς της προϋποθέσεις κατάφασής του. Ομοίως και αυτό της παράβασης καθήκοντος. Πρώτον απαιτείται δόλος στο πρόσωπο του δράστη συνιστάμενος στη γνώση του κατά το χρόνο της καταμήνυσης ότι το περιεχόμενο της καταγγελίας του είναι αναληθές. Δεύτερον πρόκειται για εγκλήματα υπερχειλούς υποκειμενικής υπόστασης. Πλέον, δηλαδή, του δόλου του δράστη απαιτείται για να καταφαθεί το αδίκημα σκοπός αυτού να κινηθεί η ποινική (ή πειθαρχική) διαδικασία ή να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομη υλική ή ηθική ωφέλεια ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, πολιτών που μηνύουν τους συλλαμβάνοντες αστυνομικούς τα στοιχεία αυτά της υποκειμενικής υπόστασης του 229 και του 259 ουδέποτε αποδεικνύονται!! Γιατί άλλωστε να επιθυμεί ένας αστυνομικός να προσάγει ενώπιον των Αρχών έναν άγνωστό του «αθώο» ιδιώτη; αν μη τι άλλο υφίσταται ο ίδιος περισσότερη ταλαιπωρία με αυτή τη σύλληψη καθώς επιβαρύνεται ο ήδη υπάρχων φόρτος εργασίας του. Συνεπώς ο αστυνομικός υφίσταται μια άσκοπη και άδικη ταλαιπωρία καλούμενος να απολογηθεί ενώπιον δικαστικών Αρχών και πειθαρχικών οργάνων και να λογοδοτήσει επειδή εκπλήρωσε τα καθήκοντά του! Επιπροσθέτως, καταστρατηγείται ο, εκτεθείς ως άνω, σκοπός της τυποποίησης της ψευδούς καταμήνυσης ως αδικήματος στο άρθρο 229 ΠΚ. 

Γ.ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

H κατάφορα άδικη σύλληψη και κράτηση των αστυνομικών με την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης και της παράβασης καθήκοντος που γίνεται όλο και συχνότερο φαινόμενο μόνο δυσμενείς συνέπειες μπορεί να επιφέρει. Χειρότερη δε όλων θα είναι να ωθηθούν οι αστυνομικοί στην αποφυγή εκπλήρωσης των καθηκόντων τους προσηκόντως, με το φόβο μήπως, εξ αυτού και μόνον, βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι. Κατά συνέπεια θα έχουμε «απόντες» αστυνομικούς που αντί να αποτρέπουν, διώκουν, συλλαμβάνουν και οδηγούν στη Δικαιοσύνη τους παραβάτες, θα ενισχύουν με την παρουσία τους ή μάλλον με την επιλεκτική απουσία τους την παραβατικότητα πολιτών, αφήνοντας τους νομιμόφρονες πολίτες εκτεθειμένους σε αυτόν τον κίνδυνο. Επειδή όσα επικαλούμαστε ενώπιόν Σας είναι εύλογα και δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι αυτή η κατάσταση τείνει να δημιουργήσει μια άτυπη «νομολογία» με προεκτάσεις στην κοινωνία μας. Επειδή οι αστυνομικοί που ασκούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης χρήζουν της δέουσας προστασίας. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ 

Έχουμε τη βαθειά πεποίθηση ότι θα επέμβετε και Εσείς ώστε να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος και θα επιληφθείτε προκειμένου να γίνεται πάραυτα τηλεφώνημα προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα από τους ανακριτικούς υπαλλήλους ώστε κατόπιν εντολής Σας να αφήνονται ελεύθεροι άμεσα οι συλληφθέντες, λόγω εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, αστυνομικοί. 

Με τιμή 
Η πληρεξούσια Δικηγόρος 
Φαρμάκη Παναγιώτα Νομική Σύμβουλος Ε.Α.Υ.Θ 

2) ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 

Αριθμός πρωτ. 4601/20212 
Θεσσαλονίκη 2 /11/12 
Αίτηση Της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 12. 
Προς Τον κ. Προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 
Αιτία της παρούσας αιτήσεως μας είναι το θέμα της επανειλημμένης δημοσίευσης φωτογραφιών αστυνομικών της ομάδας οι οποίες λαμβάνονται εν ώρα εκπλήρωσης των καθηκόντων τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει στη δημοσιότητα, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες ή έχουν αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό τύπο, φωτογραφίες από αστυνομικούς της ομάδας των ΜΑΤ οι οποίοι διασφαλίζουν την τάξη και την ασφάλεια σε δημόσιες συναθροίσεις και επεμβαίνουν για την καταστολή τυχόν θερμών επεισοδίων που προκαλούν διαδηλωτές. 
Αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα της πληροφόρησης σε συνδυασμό με την ελευθερία του Τύπου, δεν μας επιτρέπουν να αξιώσουμε την απαγόρευση κάθε δημοσίευσης φωτογραφιών αστυνομικών επιτελούντων το καθήκον τους σε δημόσιες συναθροίσεις. Πολύ περισσότερο αυτό είναι παράλογο όταν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την ορθή και αποτελεσματική ενάσκηση των καθηκόντων εκ μέρους της αστυνομίας είναι αυξημένο. Ωστόσο, ενόψει του δικαιώματος στην πληροφόρηση δεν μπορεί να επιτραπεί να καθίστανται αστυνομικοί βορά στην αντιεξουσιαστική μανία αναρχικών στοιχείων, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ακόμα των αστυνομικών αυτών. Τέτοιες φωτογραφίες προκαλούν σε βάρος τους τη δυσμένεια των προαναφερθέντων ατόμων. Τα άτομα αυτά ταυτίζουν τις «στολές» με τους ανθρώπους που τις φορούν και εκτονώνουν επάνω τους την αποφορά τους προς κάθε μορφή εξουσίας. Η αξίωσή μας για μη δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών ανάγεται στο γεγονός ότι έχουμε πλείστα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών πρόσωπων καθώς και της περιουσίας τους από τις προαναφερθείς ομάδες αντιεξουσιαστών και όχι μόνο, οι οποίες και όταν ο φωτογραφισθείς αστυνομικό ς δεν είναι σε υπηρεσία τον αναγνωρίζουν σε διάφορες εκδηλώσεις τις κοινωνικής του ζωής και διαπράττουν σε βάρος του ποινικά αδικήματα και δεν αποσκοπεί στην συγκάλυψη ή αποσιώπηση περιστατικών που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. 

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ 

Έχουμε τη βαθειά πεποίθηση ότι Εσείς θα μεριμνήσετε ώστε τέτοιου είδους φωτογραφίες να αναρτώνται με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά προσώπου του αστυνομικού και πολύ περισσότερο να απαγορεύεται η φωτογράφιση των αστυνομικών κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους όταν γίνεται με τρόπο καταχρηστικό και πρόθεση εκθέσεως του προσώπου ώστε να παραβιάζονται τα προσωπικά τους δικαιώματα και δεδομένα. 

Με τιμή 
Η πληρεξούσια Δικηγόρος 
Φαρμάκη Παναγιώτα Δικηγόρος Νομική Σύμβουλος Ε.Α.Υ.Θ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ "

bloko.gr

Προσοχή στα...σαμαράκια και τους απρόσκλητους!

Από το failblog: 

το νου σας.....



move along.....



Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Πως τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες / πως καθαρίζουμε το παρμπρίζ από τον πάγο.

Έχω σπρώξει τόσα αυτοκίνητα μέσα στα χιόνια όσο ήμουν στην Τροχαία και έχω μαλώσει με τόσους οδηγούς που τους έλεγα να τοποθετήσουν αλυσίδες και αυτοί συνέχιζαν μόνο για να ακινητοποιηθούν μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά, που έχω χάσει το μέτρημα. Γι' αυτό, αρχικά να θυμάστε πως η ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων στο όχημά μας είναι υποχρεωτική, δώδεκα μήνες το χρόνο, όπως ο πυροσβεστήρας, το φαρμακείο κ.λ.π. και η μη ύπαρξή τους τιμωρείται με πρόστιμο ογδόντα Ευρώ. Επειδή όμως η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή, αντιγράφω:

"Επειδή έχουμε μπει για τα καλά στο Χειμώνα και βρισκόμαστε στη καρδιά αυτού και επειδή όπως φαίνεται φέτος ο Χειμώνας θα κυλίσει με αρκετές χιονοπτώσεις και κρύο,καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες στους τροχούς του αυτοκινήτου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αρκετοί δεν γνωρίζουν να τοποθετούν αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους. Καταρχάς να επισημάνουμε πως απαραιτήτως θα πρέπει να έχουμε μαζί μας γάντια εργασίας για την τοποθέτηση των αλυσίδων, λόγω του κρύου κυρίως. Τέλος, να επισημάνουμε πως όταν το αυτοκίνητο κινείται με τους μπροστινούς τροχούς τότε απαραιτήτως πρέπει να τοποθετούνται οι αλυσίδες στους μπροστινούς τροχούς και προαιρετικά στους πίσω τροχούς, αν διαθέτετε και 2ο ζευγάρι αλυσίδων, ενώ όταν το αυτοκίνητο κινείται με τους πίσω τροχούς τότε απαραιτήτως οι αλυσίδες πρέπει να τοποθετούνται στους πίσω τροχούς και προαιρετικά στους μπροστινούς τροχούς, αν διαθέτετε και 2ο ζευγάρι αλυσίδων. Παρακάτω δείτε ένα κατατοπιστικότατο βίντεο, στο οποίο μπορείτε να δείτε και στη πράξη πως τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα:"



 


Εάν το παρμπριζ του αυτοκινήτου σας έχει πιάσει πάγο ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ μην προσπαθήσετε να ρίξετε ζεστό νερό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσει ή να ραγίσει το γυαλί. 
 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 
Μπείτε στο αυτοκίνητο, βάλτε μπρος και αφού περιμένετε λίγο να δουλέψει η μηχανή ανοίξτε την θέρμανση και βάλτε τον ζεστό αέρα. Επιλέξτε την θέση του διακόπτη που στέλνει τον αέρα στο παρμπρίζ. Στη συνέχεια ρίξτε στο παράθυρο αντιψυκτικό υγρό που έχετε φτιάξει μόνοι σας από νερό σε θερμοκρασια δωματίου και ξύδι. 

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 
Μην χρησιμοποιήσετε τους υαλοκαθαριστήρες εάν δεν είστε σίγουροι ότι το τζάμι έχει ξεπαγώσει εντελώς καθώς τα κομμάτια πάγου μπορούν να κόψουν τα πλαστικά κομμάτια και να χρειαστείτε καινούργιους υαλοκαθαριστήρες. Βεβαιωθείτε πως το τζάμι έχει στεγνώσει καλά πριν ξεκινήσετε καθώς με την κίνηση στο κρύο η υγρασία θα ξαναπαγώσει και θα γίνει πάγος.  

http://greek-weather.org/
http://www.newsit.gr

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Που είναι οι Αστυνομικοί από τα Επίσημα, οέο?


Τον Αύγουστο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημοσίας Τάξης, εξήγγειλε πως γύρω στους 1500 Αστυνομικούς θα απεγκλωβιστούν άμεσα από την Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων, μετά από ορθολογικές ανακατανομές, ώστε να ενισχύσουν τα Τμήματα. Τόσους μήνες μετά και εγώ τουλάχιστον, δεν έχω συνεργαστεί με κάποιον που να έχει φύγει από την Υ.Π.Ε. Από κάποιον πρώην Βουλευτή κόμματος που δεν υπάρχει πια, από κάποιον Υπουργό που έχει 30 Αστυνομικούς στη φρουρά του, από κάποιον πρώην Πρωθυπουργό του φυλάνε το(α) σπίτι(α), παρόλο που αυτός ζει και εργάζεται πλέον στο εξωτερικό (και παρόλο που λαμβάνει κανονικά την αμοιβή του Βουλευτή), κ.λ.π. Εν τω μεταξύ, μόνο από το Τμήμα που υπηρετώ, έχουν αποσπαστεί το τελευταίο διάστημα, δύο Αστυνομικοί στο "Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών"  (sic) Αμυγδαλέζας και άλλοι πέντε(!) στον Έβρο! Για να μη μιλήσω για τις νέες φυλάξεις οικίων που έχουμε αναλάβει, μιας και έτυχε τρεις νέοι Βουλευτές να διαμένουν στην περιοχή μας.....

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν υποθέσουμε ότι στην Αττική υπάρχουν γύρω στα 120 Τμήματα Τάξης, μικρά και μεγάλα, θα μπορούσαν αυτά να ενισχυθούν με δώδεκα Αστυνομικούς το καθένα. Αυτό σημαίνει μία περιπολία παραπάνω τουλάχιστον την ημέρα σε κάθε τομέα. Βέβαια 1500 άτομα είναι εξωπραγματικό νούμερο και ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα βγουν από την Υ.Π.Ε. τόσοι ή από τα επιτελεία ή από όπου αλλού βρίσκονται κρυμμένοι, αλλά έστω και 100-200 βρε αδερφέ, έτσι για τα μάτια του κόσμου, για να μη φαίνεται ότι μόνο μιλάμε και δεν πράττουμε....Και δε λέω να μη φυλάσσονται οι πρώην Υπουργοί Δημοσίας Τάξης για παράδειγμα, αλλά να γίνει ένα ξεδιάλεγμα, που ούτως ή άλλως προβλέπεται, από "ειδική επιτροπή" ή να σταματήσουν επιτέλους να αφαιμάσσουν τις μάχιμες Υπηρεσίες και παράλληλα να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή δεν υπάρχει αστυνόμευση. Τουλάχιστον να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Να του πούμε κατάματα: αστυνόμευση δε θα υπάρξει, αφού τους Αστυνομικούς τους έχουμε για να φυλάνε επισήμους, τους αλλοδαπούς, τα γήπεδα, τα Υπουργεία κ.λ.π......
Και αντιγράφω από το newsbeast.gr :

Στρατιά αστυνομικών στην υπηρεσία πρώην βουλευτών:

Πολιτικοί εξακολουθούν να φρουρούνται ακόμη και από δέκα ενστόλους.
Την ώρα που η εγκληματικότητα καλπάζει, ένας μικρός στρατός αστυνομικών συνεχίζει να φρουρεί δεκάδες πρώην υπουργούς και βουλευτές. Στη λίστα με τα πρόσωπα αυτά την οποία φέρνουν στο φως τα Παραπολιτικά, περιλαμβάνονται πρόσωπα που στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Παπουτσής, που διαθέτει δέκα αστυνομικούς, όσους και ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης, το κόμμα του οποίου δεν εκπροσωπείται  στην παρούσα Βουλή. Αίσθηση προκαλεί επίσης ο αριθμός των έξι αστυνομικών που παρέχονται στον Σήφη Βαλυράκη και τον Πάνο Μπεγλίτη, αλλά και των τεσσάρων ενστόλων που διατηρεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης. Τρεις αστυνομικούς έχει ο Γιώργος Βουλγαράκης, όσους και ο Κωστής Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ, ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι έχουν έναν ή δύο αστυνομικούς, ανάλογα με το αν εκλέγονται σε μεγάλες αστικές περιφέρειες ή στην επαρχία. 

Oρισμένοι από αυτούς τους πολιτικούς έχουν καταθέσει αιτήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τους αστυνομικούς στην προσωπική τους ασφάλεια, επικαλούμενοι λόγους τους οποίους θα κρίνει η αρμόδια επιτροπή όταν και εφόσον συνεδριάσει, αφού συστάθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα πριν από λίγους μήνες, αλλά ουσιαστικά παραμένει ανενεργή. 

Κάποιοι άλλοι πάντως από τους πρώην βουλευτές δεν έχουν καταθέσει ανάλογο αίτημα, αλλά οι αστυνομικοί παραμένουν αποσπασμένοι σε αυτούς, γιατί δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες για την επιστροφή τους στις μάχιμες υπηρεσίες. 

Αναλυτικά, ο πίνακας των πρώην βουλευτών και υπουργών που φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ.:

(σ'αυτό το σημείο το άρθρο αναφέρει αναλυτικά 48 (!) πρώην Βουλευτές, με τον αριθμό των Αστυνομικών της φρουράς τους, που για λόγους ασφαλείας δε θα παρατεθεί)

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

6 μήνες φυλάκιση για την σέξι... αστυνομικίνα του Facebook! [pics]


Η Wang Xiaomeng, 23 ετών, ανέβασε φωτογραφίες στο Facebook όπου πόζαρε φορώντας μια αστυνομική στολή... 

Το μοντέλο όμως από την Κίνα δεν έχει καμία σχέση με την Αστυνομία και οι αρχές την συνέλαβαν καθώς στο προφίλ της έγραφε ότι: ''είμαι νέα αστυνομικός στην πόλη του Πεκίνου''... Αμέσως υπήρξαν διαμαρτυρίες και το μοντέλο καταδικάστηκε τελικά σε 9 μήνες φυλάκισης επειδή υποδύθηκε την αστυνομικό.





roz-gatoulis1.blogspot.gr

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

"Την Ελλάδα κυβερνά μια διεφθαρμένη κλίκα" - Άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη στη γερμανική DIE ZEIT


Το να σε συλλαμβάνουν 50 άντρες της Κρατικής Ασφάλειας,του ειδικού τμήματος της ελληνικής Αστυνομίας που έχει την ευθύνη για την προστασία του Πολιτεύματος, είναι αναμφίβολα μία εμπειρία. Το να σε αγκαλιάζουν και να σε φιλάνε όμως αυτοί οι οποίοι ήρθαν για να σε συλλάβουν, δηλώνοντας πως είναι μαζί σου, είναι μια έκπληξη. 

Όταν ως ερευνητική ομάδα του περιοδικού HOT DOC, πήραμε την απόφαση να δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα της «Λίστας Λαγκάρντ», ξέραμε πως αρχίζει μια περιπέτεια. Η λίστα αυτή η οποία είχε παραδοθεί από τον υπάλληλο της Ελβετικής Τράπεζας HSBC, στην τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, περιείχε τα ονόματα χιλιάδων καταθετών, για την πλειοψηφία των οποίων ήταν εμφανές πως τα έσοδα δεν ήταν φορολογημένα ή νόμιμα. Με τη λίστα αυτή, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, κατάφεραν να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες και να εξασφαλίσουν έσοδα. Όχι όμως η Ελλάδα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, -ο οποίος προφασιζόταν ότι αναζητά εναγωνίως χρήματα για την ελληνική κρίση- πήρε τη λίστα, έκανε ένα αντίγραφο σε CD το οποίο όμως κάπου παράπεσε και δεν αξιοποιήθηκε. Συμπεριφέρθηκε περίπου σε αυτό το CD-ντοκουμέντο όπως σε όλα τα μουσικά CD στο σπίτι του. Στη συνέχεια αυτή η λίστα πέρασε σε μερικούς κρατικούς υπαλλήλους και τον επόμενο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος την πήρε σε μορφή usb, αλλά δεν θυμήθηκε και αυτός τι ακριβώς την έκανε. Όλα αυτά δεν είναι σενάρια κωμωδίας αλλά όσα κατέθεσαν επισήμως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τρεις κυβερνήσεις και δύο υπουργοί, χρησιμοποίησαν διάφορα νομικά επιχειρήματα, όπως το ότι η λίστα είχε αποκτηθεί παράνομα άρα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για να μην κάνουν καμία έρευνα για την φοροδιαφυγή. Η λίστα βεβαίως ήταν νόμιμη και παραχωρήθηκε επισήμως από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα. Επί δύο χρόνια έμεινε στα συρτάρια ή τα παντελόνια των Υπουργών και η ύπαρξή της, χρησιμοποιήθηκε για οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς. 

Όταν τη δημοσιεύσαμε, δεν κάναμε μόνο το δημοσιογραφικά σωστό, να αποκαλύπτουμε δηλαδή αυτό που οι άλλοι ήθελαν να κρύψουν, αλλά και το ηθικά σωστό. Απαλλάξαμε την πολιτική ζωή από το νοσηρό κλίμα που είχε δημιουργήσει η υπόθεση της λίστας και ζητάγαμε από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την άδικη εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα: από την μία άνθρωποι να τρώνε από τα σκουπίδια και από την άλλη, όσοι δεν πληρώνουν για την κρίση να συνεχίζουν να έχουν την ασυλία από τους πολιτικούς τους προστάτες. Η αποκάλυψη της λίστας δεν ενόχλησε γιατί παρουσίαζε «προσωπικά δεδομένα» (μία ακόμη νομική εφεύρεση) αλλά γιατί εμφάνιζε την πραγματικότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι άνθρωποι του, εκδότες, επιχειρηματίες, φίλοι υπουργών, οι κυρίαρχοι των ελληνικών ΜΜΕ και τραπεζίτες ήταν μέσα στη λίστα. 

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αστυνομικοί που ήρθαν να με συλλάβουν, δήλωσαν την συμπαράστασή τους. Ως κομμάτι της κοινωνίας που υποφέρει, ζουν αυτή την αντίθεση αλλά και την υποκρισία αυτών που εξουσιάζουν. 

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εμφανίζονται αντιπαθητικές και αντιλαϊκές επειδή παίρνουν μέτρα λιτότητας μόνο, αλλά γιατί χρησιμοποιούν την κρίση για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Στο εξωτερικό έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός τεμπέλη Έλληνα που πίνει ούζο και χορεύει συρτάκι χωρίς να νοιάζεται για το μέλλον. Ναι, παρασιτικά φαινόμενα υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις χώρες. Μην ξεχνάμε πως η διαφθορά στην Ελλάδα είχε καθηγητές από την Γερμανία. Μια σειρά από εταιρείες τεχνολογίας και εξοπλισμών, που χρημάτισαν Έλληνες υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς για να πουλήσουν ακριβά προϊόντα. Αυτοί οι υπουργοί κυβερνούν ακόμη. Εμφανίζεται η βολική εικόνα ενός διεφθαρμένου λαού, γενικά και αόριστα, για να κρυφτεί μια συγκεκριμένη αλήθεια. Διεφθαρμένος είναι ο πυρήνας της εξουσίας. 

Η Ελλάδα κυβερνιέται από μια κλειστή ελίτ εξουσίας που αποτελείται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες που ευνοούνται και παρανομούν, από πολιτικούς που τους ευνοούν και τους νομιμοποιούν και από δημοσιογράφους που αντί να πουν την αλήθεια την αποκρύπτουν. Η σύλληψή μου και η δίκη μου μεταδόθηκε από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Όχι όμως από τα ελληνικά. Δεκάδες συνάδελφοι με έπαιρναν τηλέφωνο για να μου δηλώσουν ότι έχω δίκιο, αλλά κανένας δεν το έγραψε στο Μέσο που δούλευε. Πώς να το γράψει; Οι ιδιοκτήτες είναι στην λίστα Λαγκάρντ. Ο Τύπος στην Ελλάδα είναι φιμωμένος και πολλές φορές αυτοφιμωμένος. 

Πριν μερικούς μήνες, το REUTERS και το HOT DOC ταυτόχρονα, αποκάλυψαν ένα μεγάλο σκάνδαλο στην Τράπεζα Πειραιώς. Κανένα Μέσο δεν έγραψε το παραμικρό. Το γελοίο ήταν πως δημοσίευσαν την διάψευση της Τράπεζας, χωρίς να έχουν δημοσιεύσει ποτέ την είδηση. Οι σελίδες των εφημερίδων είναι γεμάτες από διαφημίσεις τραπεζών, μια διακριτική μέθοδος εξαγοράς της σιωπής. Τις τελευταίες μέρες η είδηση πως οι Τράπεζες θα μπουν υπό την εποπτεία της Τρόικας, προκάλεσε δημοσιεύματα για «αφελληνισμό των ελληνικών Τραπεζών». Οι εφημερίδες που δεν έχουν γράψει το παραμικρό για την εποπτεία συνολικά της ελληνικής οικονομίας, τη φοροδιαφυγή και την αδικία στην εφαρμογή της λιτότητας, ξύπνησαν από το λήθαργο και ανακάλυψαν την «εθνική ανεξαρτησία» όταν εθίγησαν αυτοί που τους έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις και πολλές φορές χωρίς επιστροφή. Τα Μέσα που δεν έγραψαν ποτέ τίποτα για τις offshore εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους τους Τραπεζίτες και χρησιμοποιούνται για ψεύτικες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, ξαφνικά έγιναν σαν πόρνες που ζητούν πίσω την παρθενία τους. Αυτό ήταν το πρόβλημα με το HOT DOC. Δεν μπορούσαν να πάρουν τηλέφωνο τον εκδότη και να του πουν μην το δημοσιεύσεις αυτό, γιατί εκδότης είμαι εγώ. Έτσι επέλεξαν την μέθοδο των διώξεων. Η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία επί χρόνια ερευνά σκάνδαλα τα οποία καταλήγουν τελικώς στην παραγραφή, πολύ γρήγορα και πολύ βίαια, με οδήγησε σε δίκη για να με τιμωρήσει για την αλήθεια. Στη δίκη η οποία κατέληξε σε μια Διεθνή κατακραυγή από τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, αθωώθηκα. Η αθώωση προκάλεσε ικανοποίηση στην κοινή γνώμη. Όχι όμως στην Εισαγγελία. Πριν μία βδομάδα μάθαμε πως η Εισαγγελία άσκησε έφεση στην αθώωσή μου, με το επιχείρημα πως η δίκη δεν ήταν όπως έπρεπε. Προφανώς εννοεί πως η δίκη θα είναι όπως πρέπει, αν καταλήξει στην καταδίκη μου. 

Κάθε μέρα στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πάνω από τον γκρεμό, ψηφίζουν νόμους για τα συμφέροντα των δικών τους ανθρώπων. Των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεκάδες λίστες «Λαγκάρντ». Στη συνέχεια ψηφίζουν άλλους νόμους για να αυτοαμνηστεύονται, να μην πάνε οι ίδιοι φυλακή. Παράνομα Mall των οποίων οι ιδιοκτήτες αντιμετώπιζαν δίκες νομιμοποιήθηκαν σε μία νύχτα με νόμο. Ο Βενιζέλος ο οποίος επέβαλε χαράτσι στα ακίνητα έκανε νόμο για να απαλλάξει από αυτό, τους μοναδικούς που μπορούν να το πληρώσουν, τους πλούσιους. Άλλαξε πέντε λέξεις στον Ποινικό Κώδικα και γλύτωσε από τη φυλακή 700 επώνυμους της εκλογικής του περιφέρειας. Στην Ελλάδα όπου δεν λειτουργεί ούτε περίπτερο χωρίς άδεια, τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν με άδειες που ανανεώνονται κάθε χρόνο, μαζί βέβαια με το σύστημα πολιτικών αλληλοεκβιασμών και ομηρίας μεταξύ καναλαρχών και κυβέρνησης. Κάθε μέρα θεσμοθετούν τη διαφθορά με νόμους, εξυπηρετούν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά στο εξωτερικό μιλάνε για τη διαφθορά του ταβερνιάρη που δεν κόβει απόδειξη. Όταν αποκαλύπτονται καταφεύγουν στην τακτική της ισχύος. Τα ΜΜΕ που ανήκουν στους ευεργετηθέντες, αποσιωπούν τα πάντα. 

Κατά τη διάρκεια της νομικής εξέλιξης της δικής μου υπόθεσης, υπήρξε ένα συμπέρασμα που μου ήταν δύσκολο να το αποδεχθώ. Οι Έλληνες, άκουγαν ξένα Μέσα Ενημέρωσης, το BBC και την Ντόιτσε Βέλλε, για να ενημερωθούν τι γίνεται με έναν Έλληνα δημοσιογράφο στη χώρα τους. Δυστυχώς αυτό είχε ξανασυμβεί σε μια άσχημη πολιτική περίοδο. Αυτή της ελληνικής χούντας.

http://www.koutipandoras.gr
Related Posts with Thumbnails