Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Βουλευτική ασυλία και για τροχαίες παραβάσεις

Από τον Δροσογιάννη έως τον Κουλούρη 

Της Μαργαρίτας Πουρνάρα 

Το περιστατικό του Κίμωνα Κουλούρη κόντεψε να επισκιάσει ειδησεογραφικά την κλοπή της μοναδικής ελαιογραφίας του Πικάσο που υπάρχει σε ελληνικό μουσείο. Και επανέφερε στο προσκήνιο την αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτικών, όταν κάποιος εξ αυτών έρχεται αντιμέτωπος με τον νόμο. Απόδειξη είναι ότι από 1974 μέχρι σήμερα, ελάχιστες από τις 1.000 αιτήσεις για την άρση της ασυλίας έχουν γίνει δεκτές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αρκετές από τις περιπτώσεις όπου οι βουλευτές βρήκαν προστασία στην ασυλία αφορούν τροχαίες παραβάσεις με μικρές ή μεγάλες υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες ακόμη και θανάτους. 

Το πιο τραγικό συμβάν ήταν το 1998. Βουλευτής που ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, επικαλούμενος την ασυλία. Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο Μερσεντές που οδηγούσε ο βουλευτής Σάμου της Ν. Δ. Κωνσταντίνος Καραμηνάς κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, παρεξέκλινε από την πορεία του, πέρασε τη διαχωριστική νησίδα και έπεσε διαδοχικά σε δύο Ι. Χ. και ένα φορτηγό. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε η 26χρονη Ελλη Πυλίδου, αδιόριστη δασκάλα. Τελικώς, λίγο καιρό αργότερα, με δικό του αίτημα έγινε άρση της ασυλίας του. Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Β. Γιοβανούδη, ο οποίος κατηγορήθηκε επειδή είχε ξυλοκοπήσει τη φίλη του. Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε τροχαίο είχε κατηγορηθεί και ο Φώτης Χατζημιχάλης στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά δεν είχε γίνει άρση της ασυλίας του. 

Ως υφυπουργός Εξωτερικών, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε παραβιάσει τον ΚΟΚ για υπερβολική ταχύτητα. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που ξεπέρασε και αυτός το όριο ταχύτητας, ζήτησε να αρθεί η ασυλία του, κάτι που τελικώς δεν έγινε. 

Υπάρχουν ωστόσο και φαιδρά περιστατικά, όπως βουλευτές που εντοπίστηκαν από την Τροχαία να παραβιάζουν τον δακτύλιο ή να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους όπου θέλουν, σίγουροι ότι δεν τους αγγίζει ο νόμος. Διότι και εκεί η ασυλία έκανε το θαύμα της. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε ότι 

άλλος ήταν ο πρώτος διδάξας και όχι ο Κίμωνας Κουλούρης: ο πάλαι ποτέ υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Δροσογιάννης, που είχε δώσει σε τροχονόμο ένα μεγαλοπρεπές χαστούκι. Ο τελευταίος είχε το θράσος όχι μόνο να του κάνει έλεγχο, αλλά και να του δώσει κλήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails