Σελίδες

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Βοηθώντας τον συνάνθρωπο

Ήμουν έτοιμος να γράψω ένα σεντόνι για τον αλτρουισμό, τον θεσμό της Αστυνομίας και άλλα τέτοια γραφικά, αλλά αποφάσισα να περάσω κατευθείαν στο θέμα:

Πριν από λίγες εβδομάδες υπέπεσε στην αντίληψή μου η δράση πέντε νέων ανθρώπων, που με δική τους πρωτοβουλία μαζεύτηκαν για να βοηθήσουν τους άστεγους στην Αθήνα. Η δράση τους έγινε γρήγορα γνωστή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα κίνημα ανθρώπων που χωρίς κανένα προσωπικό όφελος εκτός της ηθικής ικανοποίησης ότι βοηθούν συνανθρώπους τους, κατάφεραν να κάνουν ακριβώς αυτό, ξεπερνώντας τους μικρούς αρχικά στόχους τους.

Πλέον έχουν προγραμματίσει νέες δράσεις με πιο κοντινή χρονολογικά τη "Βοηθώντας τους άστεγους του Πειραιά". Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο, μπορούν για την καλύτερη οργάνωση της δράσης να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση.

Η βασική λίστα αναγκών για τη δράση του Πειραιά, έχει ως εξής:

Ρουχισμός (Σε καλή κατάσταση, όχι σκισμένα και τα προτεινόμενα μεγέθη είναι Μ-L και 38-46 νούμερο παπούτσια χωρίς να εξαιρούμε κανένα άλλο.)

 - Χειμωνιάτικα μπουφάν ανδρικά/γυναικεία
 - Χειμωνιάτικες φόρμες ανδρικές
 - Τζιν ανδρικά
 - Πουλόβερ/Μπλούζες ανδρικές
 - Παπούτσια(Μποτάκια/Αθλητικά) ανδρικά/γυναικεία
 - Κάλτσες - Φανέλες (ακόμα καλύτερα ισοθερμικές)
 - γάντια - σκουφάκια/καπέλα
 - κασκόλ - κουβέρτες - μαξιλάρια
 - Sleeping bag
 - Ομπρέλες Τρόφιμα (Πρέπει να σκεφτούμε τις συνθήκες συντήρησης αλλά και την διάρκεια των τροφίμων μιας που οι άστεγοι δεν διαθέτουν μέσα συντήρησης ή αποθηκευτικούς χώρους)
 - μαγειρεμένα φαγητά
 - συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, όσπρια)
 - κονσέρβες - φρούτα
 - ξηροί καρποί
 - Γλυκά, μπισκότα, κρουασάν, μπάρες δημητριακών κτλ
 - Αναψυκτικά - Νερά - Ατομικούς χυμούς - Γαλακτοκομικά - Αρτοσκευάσματα


Είναι αυτονόητο πως δεν είναι το θέμα να αδειάσετε απλά τις ντουλάπες σας και να φέρετε τελικά ρούχα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για άστεγους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να πεταχθούν. Πριν λοιπόν φέρετε κάποιο ρούχο, σκεφτείτε να είναι χρήσιμο σε κάποιον άνθρωπο σε κατάσταση δρόμου.

 Είδη υγιεινής

 - Χαρτιά υγιεινής
 - Μαντιλάκια
 - Αντισηπτικά
 - Σερβιέτες
 - Σαπούνια
 - Γάντια
 - Οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες

Αυτά που είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ απαραίτητα, είναι κουβέρτες, sleeping bags, ανδρικά παλτά, ανδρικές φόρμες, ανδρικά εσώρουχα και ανδρικά αθλητικά παπούτσια.

Τα φάρμακα που θα μαζευτούν δεν θα μοιραστούν από τους εθελοντές της δράσης, αλλά από το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά. Ο αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται στο Παγκράτι (βλ. τη σχετική εκδήλωση στο fb) και θα δέχεται πράγματα ΜΟΝΟ από την βασική λίστα. Είναι επιθυμητό από τους διοργανωτές, όσα θα προσφέρετε να είναι ταξινομημένα, ώστε να μπορούν να τα οργανώσουν πχ παντελόνια ανδρικά.

Προσωπικά, προτίθεμαι να συγκεντρώσω ό,τι από τα παραπάνω μπορώ και από φίλους και συναδέλφους, αλλά κυρίως να βοηθήσω με τη φυσική μου παρουσία την ημέρα της δράσης.

Έχω έρθει σε επαφή με μία εκ των διοργανωτών, γνωστοποιώντας της την ιδιότητά μου και πως προτίθεμαι να παρευρεθώ, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορώ, προσπαθώντας έτσι να διαδώσω το μήνυμα ότι ο εθελοντισμός είναι η ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και πως ο Έλληνας Αστυνομικός  είναι κοντά στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και όχι απέναντί τους. 

Καλώ όποιον άλλο ένστολο θα επιθυμούσε να πράξει το ίδιο, να έρθει σε επαφή μαζί μου και φυσικά όλους τους πολίτες, να στηρίξουν όπως μπορούν παρόμοιες δράσεις, ασχέτως πεποιθήσεων,  ιστορικού και τυχόν διαφορών.

H συμμετοχή μας θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την πρόσφατη, εξαιρετική δράση της ομάδας ΔΙΑΣ in action στον Πειραιά και υπό την αιγίδα των διοργανωτών της.

Όπως λένε και στην σχετική ομάδα εθελοντών που δημιούργησαν στο facebook, "ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, όπου η δυστυχία δεν θα είναι κάτι δεδομένο. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει, όλοι μαζί όμως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails