Σελίδες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Aκούει κανείς ?!?!

Μιας και φαίνεται να μ'αρέσει να τρώω απ'τα "έτοιμα" στις τελευταίες αναρτήσεις , ένας φίλος μου ανάρτησε αυτό το σύνδεσμο από το tromaktiko , όπου πραγματικά ένας συνάδελφος απ'τη Θεσσαλονίκη λέει αυτό που σκεφτόμαστε χιλιάδες άλλοι.....
Γιατί μερικές φορές αυτό που θες να πεις το'χουν πει καλύτερα άλλοι...

  Ειμαι Αστυνομικος που υπηρετω σε περιφερειακο τμημα της Θεσσαλονικης ως μαχιμος και πηρα την πρωτοβουλια να γραψω με αφορμη τα τελευταια δημοσιεύματα. Για την Αστυνομια βαση κανονισμου, προτεραιοτητα ειναι η ασφαλεια του πολιτη. Ασφαλεια που δεν μπορούμε να του προσφερουμε γιατι οι μάχιμες υπηρεσιες και κυριώς τα Αστυνομικα Τμηματα τα οποία και αποτελλουν το κυτταρο της Αστυνομιας, ειναι στελεχωμενα πλεον στην καλυτερη περιπτωση με το 2/3 της οργανικης τους δυναμης.
Αν λάβουμε σοβαρα υποψιν και το γεγονος οτι η οργανικες δυναμεις των τμηματων υπολογιστηκαν με βαση τις πληθυσμιακες αναγκες καθε πολης, ετους 1984, τοτε μπορει καθενας να καταλαβει το μεγεθος των ελλειψεων που υπαρχουν. Και αυτο φαινεται με τον χειροτερο τροπο στην καθημερινοτητα του πολιτη και στην εγκληματικοτητα που υπαρχει γυρω.
Οι λογοι που γινεται αυτο ειναι δύο κυριως :

-Ο πρωτος ειναι οτι η Αστυνομια ασχολειται κυριως με καθηκοντα που δεν προβλεπονται στο αντικειμενό της, οπως πολεοδομικες παραβασεις, επιδοσεις στρατιωτικών εγγραφων και δικογραφων, ελεγχοι καταστηματων, φυλαξη ατομων που δεν θα επρεπε να τους φυλαμε, και μετρα ταξης σε γηπεδα και λοιπα μετρα. Αυτο συμβαινει γιατι  
  •  α) οι λοιπες δημοσιες υπηρεσιες, ειτε ειναι ανικανες ή διεφθαρμενες και το κρατος δεν τις εμπιστευεται,(χαρακτηριστικη ειναι η κλοπη η απώλεια εκατονταδων εντυπων διαβατηριων απ' τις νομαρχιες και εντυπων αδειων ικανοτητος οδηγησεως απο τις διευθυνσεις συγκοινωνιων, που στην συνεχεια εκδοθηκαν εκ νεου με πλαστα στοιχεια), 
  •  β) η αδυναμια τους λογω ελλειψεων -βλεπε πολεοδομιες διευθυνσεις υγειας κλπ- και 
  •  γ) γιατι αυτο εξυπηρετει διαφορα συμφεροντα. 
 Αυτο όμως εχει ως αποτελεσμα την κατασπαταληση προσωπικου,(για τις επιδοσεις δικογραφων που ειναι αρμοδιοτητα του υπουργειο δικαιοσυνης -υπαλληλοι του οποιου εισπρατουν και σχετικο επιδομα επιδοσεων,- απασχολουνται τουλαχιστον δυο ατομα ημερησιως στο μικροτερο τμημα), την κατασπαταληση εργατοωρων ! (κοβονται πολλες ημερησιες αναπαυσεις το Σαββατοκυριακο για την διαθεση των μετρων και αναπληρωνονται αλλες ημερες σε βαρος της ασφαλειας των πολιτων) και την αδυναμια των αστυνομικων να ασχοληθουν με την εγκληματικοτητα γιατι ως γνωστο αναλωνεται ο χρονος τους κατα την εκτελεση της βαρδιας τους, σε καταγγελιες για πολεοδομικες, υγειονομικες και αλλες παραβασεις των ειδικων ποινικων νομων γνησια υπογραφης εκτος τμηματος, επιδοσεις λοιπων εγγραφων κ.α. Στο τελευταιο μεριδιο ευθυνης εχουν και οι πολιτες γιατι σε πολλες περιπτωσεις, απασχoλουν συνεχως την υπηρεσια, γινονται επιμονοι, κουραστικοι και ερειστικοι,για ανευ λογου, αντικειμενου και αρμοδιότητας αστυνομιας περιστατικα, φτανοντας στο σημειο να απειλούν άμμεσα ή έμμεσα τους αστυνομικους.

-Ο δευτερος λογος ειναι οτι πολλοι συναδελφοι μας οι οποίοι δεν αντεχουν ή δεν θελουν το αντικειμενο του τμηματος (ταξης, ασφαλειας ή τροχαιας δεν εχει καμια σημασια), λογω της μεγαλης επικινδυνοτητας και της σημαντικης φθορας που επιφερει η καθημερινη επαφη με τον πολιτη, αξιοποιουν ολες τους τις επαφες, προκεμενου να μετακινηθουν σε καποιο γραφειο της Γενικής ή απλης Αστυνομικης Διεύθυνσης. Από εκει ομως ξεκινανε ολα τα προβληματα. Γιατι αυτες οι υπηρεσιες ειναι υπεραριθμες, τα ατομα που υπηρετουν εκει ξεπερνουν κατα πολυ την οργαν! ικη δυναμη τους και βαση κανονισμου μια υπηρεσια δεν μπορει να εχει περισοτερα ατομα απο την οργανικη της δυναμη, με αποτελεσμα να μην μπορουν να μετατεθουν, αλλα να ισχυει για αυτους το καθεστως της αποσπασης. Μια αποσπαση που παρανόμως υπερβαινει το μεγιστο χρονικο διαστημα της που ειναι τρεις + τρεις μηνες. Υπαρχουν ατομα σε διευθυνσεις που ειναι με αποσπασεις ή προσωρινες μετακινησεις για χρονια. Ειναι αποσπασμενοι στο μεγαρο αλλα καταλαμβανουν και την οργανικη θεση στην υπηρεσια που ανηκουν. Δηλαδή δεν φτανει που δεν προσφερουν  και μειώνουν την πραγματικη δυναμη του τμηματος σε βαρος των συναδελφων τους και των πολιτων, στερουν και απο την υπηρεσια που ανηκουν την δυνατοτητα να ζητησει αλλα ατομα στην θεση τους, γιατι οπως προειπωθηκε, βαση κανονισμου μια υπηρεσια δεν μπορει να εχει περισοτερα ατομα απο την οργανικη της δυναμη.
Για αυτους ακριβως τους λογους οι υπηρεσιες τμηματων υπολειτουργούν. Το προσωπικό τους που παραμενει εκει για τους δικούς του λογους ο καθενας, καταπονειται, δουλευει περισότερες απο τις προβλεπομενες 42 ωρες την εβδομαδα (σε περιπτωσεις μεταγωγων σοβαρων αδικηματων κλπ αν λαβουμε υποψιν οτι πολλες φορες λογω των συνθηκων φτανουν οι ωρες εργασιας εως και δωδεκα την μερα μιλαμε για πανω απο εξηντα ωρες), τους οφειλει η υπηρεσια πολλα ρεπο, και δεν υπαρχει προγραμματισμος στο ωραριο εργασιας.
Να γνωρίζουν όλοι οτι το ηθικό και η ψυχολογία του αστυνομικου, μετά από χρονια απαξίωσης και ειδικά μετα τις προσφατες μειώσεις μισθών και απειλής κατάργησης νυχτερινών αποδοχών και πενθημέρων, ειναι στο χειρότερο σημειο, και η οποια επιτυχια οφειλεται καθαρα στο φιλοτιμο του προσωπικου , συμπεριλαμβανομενων και ελάχιστων Αξιωματικών.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ



2 σχόλια:

  1. Δεν θα μπορούσα να αναφέρω τα προβλήματα με καλύτερο τροπο . Μόνοι μας ρίχνουμε το επίπεδο , για χάρη μερικών δυ που τους ανεχόμαστε. Ααααα ξέχασα ΚΑΛΗΜΕΡΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aν και καθυστερημένα , για ακόμη μία φορά , έχεις και έχει απόλυτο δίκιο. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails