Σελίδες

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κράτηση Αστυνομικών στα όρια του αυτοφώρου-φωτογράφησή τους εν ώρα καθήκοντος

Ευτυχώς που κάποιοι συνδικαλιστές ασχολούνται και με τα πραγματικά προβλήματά μας.
Αξίζει να διαβάσετε την πρόταση της Ε.Α.Υ.Θ.:


"Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους συναδέλφους αστυνομικούς που με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα ασκούν τα καθήκοντά τους αδιαλείπτως και αγόγγυστα πρόσφατα προέβη σε δύο (2) ζωτικής σημασίας για την υπηρεσιακή κατάστασή τους ενέργειες για τη διευθέτηση επισήμως και οριστικώς δυο θεμάτων που τους ταλαιπωρούν ιδιαιτέρως και με αυξανόμενη συχνότητα. 

Πρόκειται για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των Αστυνομικών στα πλαίσια του αυτοφώρου κατά τη διάρκεια της Υπηρεσίας τους, κατόπιν μήνυσης συλληφθέντων πολιτών, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς καταμήνυσης. 

Οι επιπτώσεις αυτής της «τακτικής» είναι προφανείς, με χειρότερη όλων τον κίνδυνο να αποτρέπονται οι αστυνομικοί από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους προσηκόντως, με το φόβο μήπως, εξ αυτού και μόνον, βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι. Το δεύτερο θέμα ήταν το άκρως ευαίσθητο ζήτημα για τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας της λήψης φωτογραφιών αυτών επί τω έργω, και στη συνέχεια η ανάρτηση τους στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ενόψει αυτών των ζητημάτων, η Νομική Σύμβουλος κ. ΦΑΡΜΑΚΗ Παναγιώτα της Ένωσης μαζί με τον Πρόεδρο κ. ΠΑΔΙΩΤΗ Δημήτριο και το Γενικό Γραμματέα κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ Θεόφιλο της Ε.Α.Υ.Θ. απευθύνθηκαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. MΑΔΕΜΛΗ Ευάγγελο και του γνωστοποίησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θέτοντάς του και εγγράφως, ως ακολούθως, όλα τα σχετικά ζητήματα που ανακύπτουν, στις πραγματικές και νομικές διαστάσεις και προεκτάσεις τους. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους. Σας κοινοποιούμε τις αιτήσεις μας προκειμένου να λάβετε γνώση και είμαστε στη διάθεση των μελών μας, για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και λεπτομέρεια. 

1) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΦΩΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 

ΠΡΟΣ τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών
Θεσσαλονίκη 9/11/2012 
Κύριε Εισαγγελέα, Αφορμή της παρούσας αναφοράς προς Εσάς στάθηκε ένα περιστατικό το οποίο κάθε άλλο παρά μεμονωμένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το εν λόγω συμβάν συνίσταται στο εξής: Πολίτης ο οποίος συνελήφθη στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας (417 επ. ΚΠΔ) από αρμόδιο προς τούτο συνάδελφό μας αστυνομικό, αρνούμενος πλήρως την αποδιδόμενη κατηγόρια, προέβη σε μήνυση σε βάρος του συναδέλφου αστυνομικού για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης(229 ΠΚ) και της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ). Συνεπεία τούτου ο ίδιος ο αστυνομικός βρέθηκε να είναι κρατούμενος για το λόγο ότι επιτέλεσε τον καθήκον του!!! Η κράτηση του έλαβε χώρα αναγκαστικώς καθώς το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης ανήκει στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, ως έγκλημα που στρέφεται κατά της απονομής δικαιοσύνης. Παρομοίως, πρόσφατα δικηγόρος τον οποίο σταμάτησε περιπολικό της Τροχαίας για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη μήνυσε τον αστυνομικό που τόλμησε να βεβαιώσει την παράβασή του και να του δώσει κλήση, για παράβαση καθήκοντος! 
Το εν λόγω συμβάν όμως είναι ένας μόνο κρίκος από μια αλυσίδα παρόμοιων συμβάντων που τείνουν να δημιουργήσουν μια πάγια κατάσταση. Ο εκάστοτε συλληφθείς, δηλαδή, μηνύει τον συλλαμβάνοντα αστυνομικό για ψευδή καταμήνυση και παράβαση καθήκοντος , με αποτέλεσμα ο τελευταίος να κρατείται στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας, καθώς δεν τον προστατεύει ο Νόμος 4058/2012, ο οποίος απαγορεύει την κατόπιν έγκλησης κράτηση αστυνομικού, λιμενικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου για κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα που διέπραξε αυτός κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 19). Φαίνεται να διέλαθε της προσοχής του νομοθέτη στο άρθρο αυτό ότι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδίκημα όπως αυτό της ψευδούς καταμήνυσης και της παράβασης καθήκοντος είναι αδικήματα που παίρνει χρόνο για να αποδειχθούν καθώς προϋποθέτει κατ αρχήν την κατάφαση της αθωότητας του συλληφθέντος - μηνύοντος πολίτη. Οπότε η κράτηση του αστυνομικού είναι μάλλον άσκοπη εν προκειμένω. Ωστόσο, το έγκλημα της ψευδούς καταμήνυσης είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο ως στρεφόμενο κατά της απονομής δικαιοσύνης, σκοπός δε της τυποποίησής του ως τέτοιου είναι η προστασία των δικαστικών και πειθαρχικών οργάνων της ελληνικής Πολιτείας από αναληθείς μηνύσεις και αναφορές που θα καθιστούσαν πλέον επαχθή την λειτουργία τους, λόγω της επιφόρτισης τους με την έρευνα αναληθών μηνύσεων και θα καθιστούσε δυνατή την προσβολή του κύρους τους με τυχόν παραπλάνησή τους. Ομοίως και στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η γενικότερου συμφέροντος ομαλή και χωρίς προσκόμματα διεξαγωγή της δημόσιας υπηρεσίας προς το συμφέρον της Πολιτείας και της κοινωνίας που έχουν ταχθεί να υπηρετούν οι υπάλληλοι με χρηστότητα και ευσυνειδησία. Ως εκ τούτου, ο αστυνομικός που έσπευσε να εκτελέσει το καθήκον του, στις ως άνω περιπτώσεις, βρίσκεται κατηγορούμενος. 
Πολλαπλές είναι οι συνέπειες του δυσάρεστου αυτού φαινομένου : 

Α. ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ Α.Τ. 
Ο συνάδελφος αστυνομικός ο οποίος κρατείται στα πλαίσια του αυτοφώρου, εκτελούσε μια συγκεκριμένη Υπηρεσία η οποία του είχε ανατεθεί στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου ωραρίου, με ένα συγκεκριμένο φάσμα καθηκόντων. Η κράτηση του, λοιπόν, δημιουργεί ένα κενό στην Υπηρεσία του το οποίο καλείται ο Αξιωματικός να καλύψει με τους «εναπομείναντες» συναδέλφους αστυνομικούς που έχει στη διάθεσή του. Από αυτή την ανάγκη που προκύπτει είναι προφανείς δύο κίνδυνοι ˚ αφενός οι αστυνομικοί υφίστανται αύξηση του φόρτου εργασίας τους, αφού καλούνται να καλύψουν το κενό που άφησε ο συλληφθείς αστυνομικός, να ανταποκριθούν σε περισσότερες ανάγκες της Υπηρεσίας και περισσότερες κρούσεις πολιτών που έχουν ανάγκη από τη συνδρομή της Αστυνομίας, με συνέπεια την εξάντλησή τους. Αφετέρου δε ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να μην προλάβουν να ανταποκριθούν σε κάποια κλήση πολίτη ο οποίος έχει ανάγκη από την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας!! Δεν μπορεί κανείς , στο σημείο αυτό, να μην αναλογιστεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στις μέρες μας !!! 

Β.ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΘΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Εν προκειμένω οι πολίτες ασκούν καταχρηστικά το δικαίωμα που τους παρέχει το αρ 42 ΚΠΔ σε συνδυασμό με το 229 ΠΚ και το 259 ΠΚ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης και της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του εκάστοτε αστυνομικού καταπίπτουν πριν καν να φτάσουν στο ακροατήριο. Αλλά ακόμα και όταν φτάνει εκεί μέσα από την αποδεικτική διαδικασία, η οποία είναι πολύ συνοπτική, διαφαίνεται η αθωότητα του κατηγορουμένου αστυνομικού και οδηγούμαστε στην αθώωση του συναδέλφου αστυνομικού. Αυτό συμβαίνει γιατί το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης είναι πολύ αυστηρό ως προς της προϋποθέσεις κατάφασής του. Ομοίως και αυτό της παράβασης καθήκοντος. Πρώτον απαιτείται δόλος στο πρόσωπο του δράστη συνιστάμενος στη γνώση του κατά το χρόνο της καταμήνυσης ότι το περιεχόμενο της καταγγελίας του είναι αναληθές. Δεύτερον πρόκειται για εγκλήματα υπερχειλούς υποκειμενικής υπόστασης. Πλέον, δηλαδή, του δόλου του δράστη απαιτείται για να καταφαθεί το αδίκημα σκοπός αυτού να κινηθεί η ποινική (ή πειθαρχική) διαδικασία ή να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομη υλική ή ηθική ωφέλεια ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, πολιτών που μηνύουν τους συλλαμβάνοντες αστυνομικούς τα στοιχεία αυτά της υποκειμενικής υπόστασης του 229 και του 259 ουδέποτε αποδεικνύονται!! Γιατί άλλωστε να επιθυμεί ένας αστυνομικός να προσάγει ενώπιον των Αρχών έναν άγνωστό του «αθώο» ιδιώτη; αν μη τι άλλο υφίσταται ο ίδιος περισσότερη ταλαιπωρία με αυτή τη σύλληψη καθώς επιβαρύνεται ο ήδη υπάρχων φόρτος εργασίας του. Συνεπώς ο αστυνομικός υφίσταται μια άσκοπη και άδικη ταλαιπωρία καλούμενος να απολογηθεί ενώπιον δικαστικών Αρχών και πειθαρχικών οργάνων και να λογοδοτήσει επειδή εκπλήρωσε τα καθήκοντά του! Επιπροσθέτως, καταστρατηγείται ο, εκτεθείς ως άνω, σκοπός της τυποποίησης της ψευδούς καταμήνυσης ως αδικήματος στο άρθρο 229 ΠΚ. 

Γ.ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

H κατάφορα άδικη σύλληψη και κράτηση των αστυνομικών με την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης και της παράβασης καθήκοντος που γίνεται όλο και συχνότερο φαινόμενο μόνο δυσμενείς συνέπειες μπορεί να επιφέρει. Χειρότερη δε όλων θα είναι να ωθηθούν οι αστυνομικοί στην αποφυγή εκπλήρωσης των καθηκόντων τους προσηκόντως, με το φόβο μήπως, εξ αυτού και μόνον, βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι. Κατά συνέπεια θα έχουμε «απόντες» αστυνομικούς που αντί να αποτρέπουν, διώκουν, συλλαμβάνουν και οδηγούν στη Δικαιοσύνη τους παραβάτες, θα ενισχύουν με την παρουσία τους ή μάλλον με την επιλεκτική απουσία τους την παραβατικότητα πολιτών, αφήνοντας τους νομιμόφρονες πολίτες εκτεθειμένους σε αυτόν τον κίνδυνο. Επειδή όσα επικαλούμαστε ενώπιόν Σας είναι εύλογα και δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι αυτή η κατάσταση τείνει να δημιουργήσει μια άτυπη «νομολογία» με προεκτάσεις στην κοινωνία μας. Επειδή οι αστυνομικοί που ασκούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης χρήζουν της δέουσας προστασίας. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ 

Έχουμε τη βαθειά πεποίθηση ότι θα επέμβετε και Εσείς ώστε να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος και θα επιληφθείτε προκειμένου να γίνεται πάραυτα τηλεφώνημα προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα από τους ανακριτικούς υπαλλήλους ώστε κατόπιν εντολής Σας να αφήνονται ελεύθεροι άμεσα οι συλληφθέντες, λόγω εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, αστυνομικοί. 

Με τιμή 
Η πληρεξούσια Δικηγόρος 
Φαρμάκη Παναγιώτα Νομική Σύμβουλος Ε.Α.Υ.Θ 

2) ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 

Αριθμός πρωτ. 4601/20212 
Θεσσαλονίκη 2 /11/12 
Αίτηση Της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 12. 
Προς Τον κ. Προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 
Αιτία της παρούσας αιτήσεως μας είναι το θέμα της επανειλημμένης δημοσίευσης φωτογραφιών αστυνομικών της ομάδας οι οποίες λαμβάνονται εν ώρα εκπλήρωσης των καθηκόντων τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει στη δημοσιότητα, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες ή έχουν αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό τύπο, φωτογραφίες από αστυνομικούς της ομάδας των ΜΑΤ οι οποίοι διασφαλίζουν την τάξη και την ασφάλεια σε δημόσιες συναθροίσεις και επεμβαίνουν για την καταστολή τυχόν θερμών επεισοδίων που προκαλούν διαδηλωτές. 
Αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα της πληροφόρησης σε συνδυασμό με την ελευθερία του Τύπου, δεν μας επιτρέπουν να αξιώσουμε την απαγόρευση κάθε δημοσίευσης φωτογραφιών αστυνομικών επιτελούντων το καθήκον τους σε δημόσιες συναθροίσεις. Πολύ περισσότερο αυτό είναι παράλογο όταν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την ορθή και αποτελεσματική ενάσκηση των καθηκόντων εκ μέρους της αστυνομίας είναι αυξημένο. Ωστόσο, ενόψει του δικαιώματος στην πληροφόρηση δεν μπορεί να επιτραπεί να καθίστανται αστυνομικοί βορά στην αντιεξουσιαστική μανία αναρχικών στοιχείων, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ακόμα των αστυνομικών αυτών. Τέτοιες φωτογραφίες προκαλούν σε βάρος τους τη δυσμένεια των προαναφερθέντων ατόμων. Τα άτομα αυτά ταυτίζουν τις «στολές» με τους ανθρώπους που τις φορούν και εκτονώνουν επάνω τους την αποφορά τους προς κάθε μορφή εξουσίας. Η αξίωσή μας για μη δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών ανάγεται στο γεγονός ότι έχουμε πλείστα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών πρόσωπων καθώς και της περιουσίας τους από τις προαναφερθείς ομάδες αντιεξουσιαστών και όχι μόνο, οι οποίες και όταν ο φωτογραφισθείς αστυνομικό ς δεν είναι σε υπηρεσία τον αναγνωρίζουν σε διάφορες εκδηλώσεις τις κοινωνικής του ζωής και διαπράττουν σε βάρος του ποινικά αδικήματα και δεν αποσκοπεί στην συγκάλυψη ή αποσιώπηση περιστατικών που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. 

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ 

Έχουμε τη βαθειά πεποίθηση ότι Εσείς θα μεριμνήσετε ώστε τέτοιου είδους φωτογραφίες να αναρτώνται με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά προσώπου του αστυνομικού και πολύ περισσότερο να απαγορεύεται η φωτογράφιση των αστυνομικών κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους όταν γίνεται με τρόπο καταχρηστικό και πρόθεση εκθέσεως του προσώπου ώστε να παραβιάζονται τα προσωπικά τους δικαιώματα και δεδομένα. 

Με τιμή 
Η πληρεξούσια Δικηγόρος 
Φαρμάκη Παναγιώτα Δικηγόρος Νομική Σύμβουλος Ε.Α.Υ.Θ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ "

bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails