Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Η βίλα Αμαλίας και το άβατο της αυθαιρεσίας.

Λες και βγαίνουν απ'το στόμα μου ένα πράμα:

"Η κατάληψη της βίλας Αμαλίας και ο εμμονικός τρόπος με τον οποίο οι υποστηρικτές της επικροτούν το καθεστώς ανομίας που τη διέπει, είναι κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικό παράδειγμα του τέλματος της σύγχρονης Αριστεράς. Γιατί, όχι, δεν είναι μόνο η ακροαριστερά που προασπίζει με σθένος την πολιτική ακρότητα, όταν οι περιστάσεις δεν την δικαιολογούν. 

Η Αριστερά εν γένει μοιάζει να βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με την τάξη, βαφτίζοντας ως φασισμό κάθε κίνηση που αποβλέπει στον εξορθολογισμό και τη νομιμότητα. 

Η αντίδραση ως αυτοσκοπός και προληπτική πρακτική δεν είναι γόνιμο δημοκρατικό μέσο, αλλά εφηβικό σύμπτωμα, που πρέπει κάποτε να δει το φως της ενηλικίωσης. Η υπόθεση της κατάληψης ενός δημόσιου κτιρίου με το προκάλυμμα της αντιστασιακής αναγκαιότητας απηχεί την παραδοσιακή φοβία της Αριστεράς απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Επειδή όμως το στοιχείο της εξουσίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημοκρατικού πολιτεύματος, ίσως κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτή η σχεδόν μυθικού χαρακτήρα τάση δαιμονοποίησής του από υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις με ή χωρίς βουλευτικό έρεισμα.

Η δημόσια περιουσία, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται, δεν γεννά δικαίωμα που μπορεί ο καθένας να διαθέτει ελεύθερα, απλώς επειδή είναι «δημόσια» και όχι ιδιωτική. Πέρα από τη νομική σφαίρα του πράγματος, το περιεχόμενο της οποίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανές και εύλογο, το concept της κατάληψης δημιουργεί πρακτικά δημοκρατικά κωλύματα. Δε νοείται καθεστώς που να επιτρέπει στους πολίτες να καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιους χώρους, επειδή θεωρούν ότι η αξιοποίηση που τους επιφυλάσσουν είναι ανώτερη από αυτή που επιφυλάσσει το κράτος. Ο ολοκληρωτισμός που συνεπάγεται αυτός ο τρόπος κοινωνικής δράσης είναι αντίθετος προς κάθε έννοια ευνομίας και μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει συγκρούσεις και μεταξύ των πολιτών. Με ποια λογική άραγε δικαιούνται οι καταληψίες να νέμονται κατ' αποκλειστικότητα τη βίλα;

Η ανεπαρκής λειτουργία του δημοσίου και της διοίκησης δε νομιμοποιεί καμία ομάδα πολιτών να τα υποκαθιστά κατά το δοκούν. Η δε πρόφαση του πολιτιστικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης κατάληψης, εκτός από αστεία (οι μπάφοι και τα υλικά παρασκευής μολότωφ είναι ενδεικτικά της πνευματικής της προσφοράς), είναι και παντελώς αδιάφορη. Όποιος θέλει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο της γειτονιάς του, ας το κάνει από το σπίτι του και πάντως όχι οικειοποιούμενος μέσα που δεν του ανήκουν. Η μαγκιά που γίνεται σε πλάτες άλλων και δε συνεπάγεται προσωπικό κόστος και αυτοθυσία, είναι τζάμπα μαγκιά. 

Διάβασα το μανιφέστο των καταληψιών και εξεπλάγην από την ανέξοδη αερολογία και το σουρεαλιστικό του πνεύμα, αφού μοιάζει να προέρχεται από ανθρώπους που δεν αρνούνται απλώς μια άδικη κοινωνική συνθήκη, αλλά μια παγκόσμια οικονομική και νομική πραγματικότητα. Φοβάμαι ότι κανένα σύγχρονο καθεστώς δεν θα τους ικανοποιούσε, από τη στιγμή που δικαιολογούν την άρνησή τους να συμμορφωθούν στο νόμο επί τη βάσει της αδιέξοδης σύγκρισης «Πολεμάτε εμάς ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΣΑΣ». Πάντα το ένα άκρο θα αποτελεί δικαιολογία για την εκτράχυνση του άλλου.

Γιατί κανείς δεν μας αναγνωρίζει το δικαίωμα να θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι αλλά εναρμονισμένοι με δίκαιους νόμους; Ποιός μας εγκλωβίζει στο δίλημμα του φασισμού και της ασυδοσίας; 
Άρης Αλεξανδρής
www.lifo.gr"

Και παραθέτω τέλος το ανακοινωθέν του Αρχηγείου:

"21-12-2012: Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ.Αττικής σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης στο υπό κατάληψη κτίριο "Βίλα Αμαλία"

 ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ 
 Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2012 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Χθες (20-12-2012) το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, ενήργησαν έρευνα στο υπό κατάληψη κτίριο (Βίλα Αμαλία), ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν. 
 Κατά την έρευνα βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν : 

Χίλιες διακόσιες σαράντα επτά (1.247) κενές φιάλες μπύρας. 
Ένα (1) πλαστικό δοχείο χωρητικότητας τεσσάρων (4) λίτρων, με ποσότητα εύφλεκτου υγρού. Δεκατέσσερις (14) κροτίδες. 
Τέσσερα (4) σπρέι εκτόξευσης πιπεριού. 
Μία (1) ναυτική φωτοβολίδα. 
Ένα (1) μεταλλικό πτυσσόμενα γκλομπ. 
Ένα (1) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκαεπτά -17- εκατοστών. 
Μία (1) χειροβομβίδα χημικών. 
Μία (1) διαρρηγμένη χειροβομβίδα κρότου λάμψης. 
Ένα (1) πυροτέχνημα. 
Δεκαεννέα (19) καψύλλια για πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων. 
Τέσσερις (4) σφεντόνες. 
Εξήντα δύο (62) μεταλλικά σφαιρίδια. 
Πενήντα ένα (51) μεταλλικά παξιμάδια. 
Έντεκα (11) αντιασφυξιογόνες μάσκες με φίλτρο. 
Δύο (2) μάσκες χειρουργείου. 
Είκοσι (20) ξύλινα κοντάρια. 
Μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -1,2- γραμμ. Εννέα (9) ηλεκτρονικοί υπολογιστές. 

Επίσης, εντός του χώρου υπήρχαν οκτώ (8) άτομα, έξι (6) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, τα οποία συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η δικογραφία αφορούσε σε παραβάσεις των Νόμων περί όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, εκρηκτικών υλών, ναρκωτικών, καθώς και διατάραξη οικιακής ειρήνης. 
Οι ανωτέρω με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών."

2 σχόλια:

  1. Οι φωτογραφίες όλες του ποστ είναι από τη villa amalias;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι. Η 1η από το lifo και άλλες από το δελτίο τύπου του Αρχηγείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails