Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Αστική οργή: Η πόλη των βαρβάρων

Η δύναμή μας ως πολίτες είναι μεγάλη. Όσο μένουμε απαθείς και δε φροντίζουμε να βάζουμε στη θέση τους, όσους ασχημονούν σε βάρος μας και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που μας ταλαιπωρούν και μειώνουν την ομορφιά γύρω μας, τότε δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να γκρινιάζουμε και να κατηγορούμε τους άλλους.

Να θυμάστε: 
"Για να επικρατήσει το κακό, φτάνει μόνο οι καλοί να μην κάνουν τίποτα"

Μη διστάζετε να γίνεστε γραφικοί. Να καλείτε το 100 όποτε πιστεύετε ότι χρειάζεται. Το Δήμο σας, καθώς και όποια άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια ή "αναρμόδια" να δώσει λύσει στο πρόβλημά σας. Κινητοποιείστε τους, δείξτε τους ότι υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται, που νοιάζονται. Μια στις δέκα να βρείτε ανταπόκριση, κάτι θα έχετε κερδίσει, κάτι θα έχετε αλλάξει!

Διαβάστε λοιπόν την ιστορία ενός ενεργού πολίτη, δημότη Θεσσαλονίκης:


του Κωνσταντίνου Πέγκου*

Πάνε 8 χρόνια τώρα που ξεκίνησα να έχω ''πάρε-δώσε'' με το δήμο Θεσσαλονίκης. Τη μια κάποια παρατημένα αυτοκίνητα, την άλλη οι άπλυτοι κάδοι, την άλλη οι κατεστραμένες πινακίδες σήμανσης, οι διπλοσειρές κτλ.

Άλλες φορές υπήρξε ανταπόκριση, άλλες φορές έπεφτα πάνω σε ....μη αρμόδιους. Δεν το βάζω κάτω όμως....Είναι πολλά αυτα που μ'ενοχλούν και δυσκολεύομαι να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι θα πρέπει να το πάρω απόφαση οτι η πόλη αυτή ειναι...κι αν δε μου αρέσει, ας τα μαζεύω και να αδειάζω τη γωνιά....

Στις φωτογραφίες που βλέπετε, φαίνεται περίτρανα η έλλειψη κοινωνικής παιδείας και σεβασμού προς τους υπολοίπους. Αυτή η ιστορία (εννοώ οταν ξεκίνησα να ενοχλώ τις υπηρεσίες του δήμου) κρατάει αισίως κοντά 2 χρόνια τώρα...Τα email που έχω στείλει πολλά. Οι απάντησεις εξίσου πολλές...Η τελευταία μάλιστα, μου έκανε γνωστή την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με τη τοποθέτηση αποτρεπτικών μπάρων στα πεζοδρόμια.Εκεί κάπου μπερδεύτηκα...Αν πάρω ως δεδομένο οτι αυτο που μου έστειλε ισχύει, τότε συμπεραίνω οτι οι περισσότερες μπάρες (πάσαλοι) στη πόλη ειναι παράνομοι.Οταν ενημέρωσα το δημο, μου απάντησαν ενάμιση μήνα αργότερα ''Ναι, θα στείλουμε συνεργειο να το βγαλουμε αφου ειναι επικίνδυνο...''. Τους είπα, οτι το μονο που εχουν να κανουν ειναι να βαλουν μια βιδα...Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ότι η μόνη λύση για να σταματήσει αυτός ο βιασμός της αισθητικής κι ακόμα περισσότερο η καφρίλα κάποιων (δυστυχώς) συμπολιτών μας, είναι η τοποθέτηση πασάλων...Δε μπορώ να καταλάβω, πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό....Όπως επισημαίνω, στο συγκεκριμένο μέρος (επάνω) υπήρχαν πάσαλοι....Τώρα μου λένε οτι ηταν παράνομοι....Μια βόλτα στη γύρω περιοχή, ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει οτι και σε πολύ μικρότερα πεζοδρόμια υπάρχουν πάσαλοι....


Πήρα μια απάντηση ότι "θα επιληφθεί το συνεργείο άμεσα", σχετικά με τα παρτέρια έξω απο το σχολείο στην Ορέστου....Ήδη μπαίνω στον τρίτο μήνα αναμονής.... Στις φωτογραφίες φαίνεται πώς είναι τα παρτέρια και πώς θα έπρεπε να είναι. Απάντηση δεν εχω πάρει ακόμη για τις καμένες λάμπες στα φανάρια....Όπως και για τα κλαδιά των δέντρων επι της Δελφών, που κρύβουν τα εναπομείναντα εν λειτουργία απο αυτά.... 
Σας παραθέτω μερικές ακόμα φωτογραφίες καθημερινής βαρβαρότητας....*Ο Κωσταντίνος Πέγκος είναι γραφίστας και ενεργός πολίτης της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

www.parallaximag.gr


5 σχόλια:

 1. Όταν λοιπόν τόσο οι αρμόδιες δημοτικές αρχές όσο και η αστυνομικές αδυνατούν να παρέμβουν δραστικά λόγω νομοθετικού πλαισίου ή λόγω γραφειοκρατείας ή λόγω ανεπάρκειας, θα είχε άδικο να παρέμβει ας πούμε μια ομάδα guerilla των πόλεων με πιο "βίαια" μέτρα ως προς τους κάφρους οδηγούς; Εμένα προσωπικά δεν θα με πείραζαν καθόλου τα μαχαιρωμένα λάστιχα και τα σπασμένα παρπριζ των παραβατών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν πρόσεξες, επίτηδες έβαλα ως προμετωπίδα της ανάρτησης (αλλάζοντας μερικώς το πρωτότυπο άρθρο), το λογότυπο-αυτοκόλλητο των streetpanthers, οι οποίοι αν δεν κάνω λάθος είναι Θεσσαλονικείς και όχι τυχαία, αν κρίνω από όσα γράφει ο κ. Πέγκος και όσα διαπιστώνω και εγώ, όταν την επισκέπτομαι.
   Κολλώντας αυτό το αυτοκόλλητο στο τζάμι του παραβάτη-κάφρου-ελληναρά οδηγού, του δίνεις να καταλάβει τί έκανε, χωρίς να κινδυνεύεις να κατηγορηθείς για βανδαλισμό ή για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, γιατί δεν καταστρέφεις το όχημα ή μέρος του, μιας και το αυτοκόλλητο βγαίνει σχετικά εύκολα (με λίγο οινόπνευμα και ξύστρα, με το νύχι θα μείνει πάνω στο τζάμι το μισό ;) )
   Τέτοιες ακτιβιστικές πράξεις, εγώ τις επικροτώ. Αν του σκάσεις το λάστιχο ή του σπάσεις τον υαλοθώρακα, θα τον τσατίσεις και δε θα καταλάβει το λάθος του, γιατί εσύ θα είσαι μεγαλύτερος κάφρος από αυτόν, εκτός του γεγονότος ότι θα έχεις παρανομήσει και εσύ και μάλιστα με πλημμεληματική παράβαση που τιμωρείται με φυλάκιση, ενώ αυτός με μια απλή δικοικητική, που τιμωρείται με πρόστιμο...

   Διαγραφή
  2. Σε κάθε περίπτωση όμως, η σωστή λύση είναι αυτή στην οποία κατέφυγε ο κ. Πέγκος. Να γίνεστε γραφικοί, κουραστικοί και ενοχλητικοί με τις δημόσιες Υπηρεσίες, πάντα χρησιμοποιώντας διπλωματική ευγένεια. Μόνο έτσι θα αλλάξετε και τη δημοσιουπαλληλίστικη νοοτροπία τους εκτός από την ελληναράδικη νοοτροπία των οδηγών.

   Διαγραφή
 2. Στην Βρετανία, αντίστοιχες ομάδες guerilla, όταν κάποιο αυτοκίνητο παρανόμως εμποδίζει την ομαλή διέλευση του πεζού, δεν διστάζουν να το "παρακάμψουν" πατώντας επάνω στο καπώ και τον ουρανό καθώς αρνούνται να αλλάξουν πεζοδρόμιο... Και αυτή η πράξη ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ καθότι εμπίπτει στα δικαιώματα του πεζού που θεωρούνται ιερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πριν λίγους μήνες ΚΑΙ εδώ αθωώθηκε πεζός που προξένησε φθορά σε όχημα σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο με τέτοιο τρόπο που να το καταλαμβάνει ολοκληρωτικά. Παρόλα αυτά δεν το επικροτώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails