Σελίδες

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ας αποφασίσουμε επιτέλους, τι Αστυνομία θέλουμε!

Τα μάζευα εδώ και λίγο καιρό με αποτέλεσμα η παρακάτω ανάρτηση να γίνει λίγο πιο μεγάλη απ'όσο ήθελα , αλλά αξίζει τον κόπο να φτάσετε μέχρι την τελευταία σειρά ...

Πριν από αρκετό καιρό μου έστειλε ένας φίλος έναν σύνδεσμο από το protagon.gr .
Μιλάει για παλιά γεγονότα που επαναλαμβάνονται πολλές φορές το χρόνο όμως , κάθε χρόνο...
Without further ado :

Όλοι το παίζουν «μπάτσοι»
07/12/2009
του Σταύρου Θεοδωράκη

"Χθες το βράδυ στα δελτία ειδήσεων κατηγορούσαν την αστυνομία γιατί άφησε τους κουκουλοφόρους να σπάσουν την πόστα της Πρυτανείας, να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από το Πανεπιστήμιο και να ξυλοκοπήσουν τον Πρύτανη.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επενέβησαν, απορούσε ένας έμπειρος δημοσιογράφος.
«Γιατί ο εισαγγελέας δεν διέταξε τους αστυνομικούς να μπουν στο Πανεπιστήμιο και να συλλάβουν τους κουκουλοφόρους αναρωτιόταν ένας αναλυτής.

Τους άκουγα και γέλαγα. Είμαι σίγουρος ότι αν η αστυνομία είχε μπει στο Πανεπιστήμιο και είχε πιάσει τους κουκουλοφόρους οι ίδιοι άνθρωποι θα φώναζαν «γιατί ανακατεύθηκε η αστυνομία» και «γιατί έριξε λάδι στη φωτιά».

Το ίδιο παράλογο «διάλογο» έχουμε τους τελευταίους μήνες και για τα Εξάρχεια. Είναι παρούσα η αστυνομία; Προκαλεί. Είναι απούσα η αστυνομία; Αδιαφορεί. Είναι διακριτικά παρούσα; Αυτό είναι ημίμετρο. Είναι διακριτικά απούσα; Αυτό δείχνει αναποφασιστικότητα.

Γενικότερα πάντως το τελευταίο διάστημα οι υποδείξεις και η κριτική στην Αστυνομία είναι το νέο εθνικό μας σπορ. Κάποτε όλοι είχαμε λύσεις για την πολιτική. Τώρα όλοι είναι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και αστυνόμευσης. Ο Συνασπισμός, ο Καρατζαφέρης, οι καθηγητές, οι πρυτάνεις, οι φοιτητές, οι γονείς και κηδεμόνες.

Όλοι λένε στην αστυνομία τι να κάνει αλλά κανείς δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει (ώστε να μην έχουμε ανάγκη την αστυνομία που θα κάνει αυτό που δεν θέλουμε να κάνει). "


Και ένα άρθρο του Μ. Κοττάκη λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του επαίσχυντου περιστατικού στο Α.Τ. Ομονοίας πριν μερικά χρόνια:

"Αριστερά και ΕΛ.ΑΣ.


Προχθές επικρίναμε από αυτήν εδώ τη θέση τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι επιδόθηκαν σε βασανιστήρια εις βάρος αλλοδαπών μεταναστών. Σήμερα πρέπει να δούμε και την άλλη όψη.
Οφείλουμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε ειλικρινώς τι Αστυνομία θέλουμε σε αυτό τον τόπο.

Διότι όταν η ΕΛ.ΑΣ. είναι απούσα από επεισόδια, τότε τής κάνουμε κριτική γιατί δεν κάνει συλλήψεις. Οταν πάλι είναι παρούσα, αμύνεται και δέχεται επιθέσεις από κουκουλοφόρους, τότε τής κάνουμε κριτική επειδή ρίχνει… δακρυγόνα. 
Για μια στιγμή, πρέπει να επιλέξουμε.

Διότι, όπως διαμαρτυρόμαστε και ενοχλούμαστε για όσα απάνθρωπα έγιναν στο Τμήμα της Ομόνοιας, έτσι πρέπει να ενοχλούμαστε και να διαμαρτυρόμαστε όταν με πράξεις βίας τίθενται σε διακινδύνευση η σωματική ακεραιότητα πολιτών, η δημόσια ασφάλεια, οι ιδιοκτησίες πολιτών, η ελευθερία των οικονομικών συναλλαγών.
Στην πατρίδα μας είναι γνωστό πως υπάρχει ευαισθησία για τη δράση αστυνομικών οργάνων, καθώς την περίοδο του 1960 έλαβαν μέρος στην πολιτική αντιδικία, χτύπησαν και δίωξαν πολίτες για την ιδεολογία τους, έβγαλαν προς τα έξω μια άσχημη εικόνα. Είναι λοιπόν κατανοητό...

γιατί η Αριστερά έχει αυξημένα ανακλαστικά σε περίπτωση βίας αστυνομικών οργάνων. Αυτό όμως δεν είναι επαρκής λόγος για να πηγαίνουμε από τη μία άκρη στην άλλη.

Η Αριστερά ''σηκώνει'' πάντοτε τη συζήτηση για την Ελληνική Αστυνομία, όχι μόνο γιατί την κυνηγούν οι μνήμες της αλλά και διότι βολεύεται πολιτικά. Ιστορικά, απέκτησε πολιτική παρέμβαση μόνο ως «θύμα». Οι ιδέες της απεδείχθησαν ουτοπίες που κατέρρευσαν.

Γι’ αυτό, το επιχείρημα δεν είναι «ακολουθήστε μας για τις ιδέες μας», αλλά «ακολουθήστε μας γιατί μας δέρνουν». Ετσι φτιάχθηκαν άλλωστε μύθοι από το πουθενά…

Η Αριστερά αποδεικνύεται ότι έχει λειψή ζυγαριά όταν πρόκειται να σταθμίσει πράξεις βίας. Καταδικάζει έντονα τα χαστούκια εις βάρος μεταναστών, αλλά παθαίνει αλαλία όταν κουκουλοφόροι ξυλοκοπούν αστυνομικούς. Κι αν καταδικάζει, το κάνει μόνον αν ερωτηθεί.

Το κάνει δε με τέτοιο τρόπο, ώστε στον πολιτικό της λόγο η καταγγελία για ξυλοδαρμούς αστυνομικών να καταλαμβάνει το 10% μόλις. Οποιος όμως νιώθει ότι θίγεται ο πολιτισμός του από τέτοιους τραμπουκισμούς δεν είναι δυνατό να ζυγίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με κομματική ζυγαριά. Δεν γίνεται.
 Ο φιλελεύθερος χώρος καταδίκασε αυθορμήτως και χωρίς δυσκολία ό,τι έγινε στην Ομόνοια. Δεν είδαμε, δυστυχώς, το ίδιο και για το περιστατικό στο Γκάζι."

 Και το σχόλιό μου τότε στο ανωτέρω άρθρο του Μ.Κοττακη , στο ιστολόγιο του Ελ. Τύπου:

"Με αφορμή το καταδικαστέο γεγονός του εξευτελισμού των νεαρών από τους άθλιους που θέλουν να λέγονται Αστυνομικοί στο Α/Τ Ομόνοιας παραθέτω τις εξής σκέψεις:

Η Ελληνική Αστυνομία από την ΥΠΕΡβολική δράση πριν μερικές δεκαετίες έχει περάσει στην ΥΠΕΡβολική αδράνεια.Ας αποφασίσουμε και εμείς όμως ποια Αστυνομία θέλουμε. Γιατί καλά είναι τα λόγια που ζητούν αστυνόμευση.
Εμείς οι Έλληνες όμως είμαστε περίεργος λαός.
Καταδικαζουμε την επιθετική οδήγηση και λυπούμαστε όλοι στο άκουσμα των δεκάδων νεκρών σε κάθε μαζική έξοδο εκδρομέων,μα σχεδόν όλοι παραβιάζουμε τα όρια ταχύτητας, οδηγούμε σα τρελοί, με το χέρι συνέχεια στην κόρνα και όταν μας σταματά για έλεγχο η τροχαία γκρινιάζουμε και αντιδρούμε σαν παιδάκια αρνούμενοι να αναγνωρίσουμε το λάθος μας.
Όλοι ζητούμε μια αυστηρή Αστυνομία, αλλά όταν έρχεται στο αυθαίρετο μας, στο χωρίς άδεια μαγαζί μας ή τέλος πάντων όπου αλλού ο καθημερινός Έλληνας παρανομεί (;!) , τότε δεν μπορούμε να το πιστέψουμε πως από τόσους παράνομους Έλληνες, ήρθε να τιμωρήσει εμάς.
Ας αποφασίσουμε λοιπόν ποια Αστυνομία θέλουμε. Κακοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού και πρέπει να απομονωθούν. Ας βάλουμε όμως και εμείς το χεράκι μας λίγο, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα και να πάψουμε να επιβεβαιώνουμε συνεχώς την παροιμία  

<<μακριά απ'τον κώλο μας κι όπου θέλει ας είναι>> "

 Θυμηθείτε τις παραπάνω αράδες... Ο καιρός γαρ εγγύς , που λέει και ο Λιακό...
 Ο Νοέμβρης είναι κοντά και έπεται ο Δεκέμβρης...  ;)

10 σχόλια:

  1. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι Αστυνομία θέλουμε ! ( Καλό το θέμα ,όμως ρωτώ έχουμε την πολυτέλεια να θέλουμε ????? Ίσως αυτό θα πρέπει να είναι η ερώτηση …. Και να έχουμε μια απάντηση από όπου μπορεί να δοθεί…….. Εγώ νομίζω ότι σαν πολίτις αυτής της χώρας δεν έχουμε δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις ….Χωρίς εξαιρέσεις!!!!!!!!!! Και όσο αυτό δεν είναι κατανοητό από εκεί που πρέπει τόσο η καθημερινότητα θα επιβεβαιώνει αυτά που λέω και τα γεγονότα θα κοσμούν τα δελτία ειδήσεων, και εμείς θα ψάχνουμε τι Αστυνομία θέλουμε….)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι θέλουν αστυνόμευση και ελέγχους αλλά όταν είναι αυτοί οι ελεγχόμενοι στραβώνουν..
    Κάποιοι νομίζουν ότι είναι όλα εύκολα στην αστυνομία και απλά για αυτό χώνουν και την μύτη τους..
    Δεν είναι το θέμα τι αστυνομία θέλουμε πως να λυθούν τα χέρια της αστυνομίας είναι το θέμα.. (Manwlhs Zs Zer)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά είναι γενικότητες και ισοπεδώσεις..
    Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα.
    Για το ότι πάντα φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς. Για το ότι όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει αλλά ποτέ δε το εφαρμόζουμε πρώτα στους εαυτούς μας...
    Δεν συναντάται μόνο κατά την αναζήτηση της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη , αποτελεσματικότερη και πιο ανθρώπινη Αστυνομία αυτό το φαινόμενο , αλλά στο καθετί της καθημερινότητάς μας.. Και όσο αποπροσανατολίσουμε τους εαυτούς μας από τα πιο μικρά κι ασήμαντα τόσο δε θα λύνουμε τα σημαντικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα φίλε. Πολύ ενδιαφέρον το blog σου. Είναι πράγματα που τα λέω και γω χρόνια και εξοργίζομαι με την πλύση εγκεφάλου των καναλιών που με τόση επιδεξιότητα χειρίζονται το αντιδικτατορικό κόμπλεξ των νεοελλήνων, πουλώντας τους δήθεν αντιεξουσιασμό.

    Ρίξε μια ματιά

    http://ellontia.pblogs.gr/2009/06/to-tomari-toy-mpatsoy-to-hroniko-enos-proanaggelthentos-thanatoy.html

    http://ellontia.pblogs.gr/2010/03/oi-pyrhnes-kai-h-tromokratia-diamelizoyn-ton-15hrono.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστός ο παίχτης. Χαίρομαι που βρήκα το blog σου :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρευω το blog σου....μπραβο...εθεσες πολυ ωραιο θεμα...ετσι ακριβως οπως τα λες ειναι....πρεπει πρωτα να τα βρουμε με τον εαυτο μας να αποφασησουμε τι θελουμε κ υστερα πρατουμε....αμα ειμαστε ετσι κ υστερα γιουβετσι οι αλλοι εννοειτε οτι δεν μας φταινε σε τιποτα....κ το εχω βαρεθει πραγματικα να το βλεπω..απο την μια κλαιγωνται κ απο την αλλη ζητανε κ τα ρεστα...μηπως τελικα πρεπει να γηνεται εσεις σκληροι..να κοβεται τον αερα σε καποιους κ να μην σας αφηνουν να σας πηδανε κ το φιλοτιμο κ μερικοι-μερικοι το βουλωσουν;αντε να γκρινιαξουν μια φορα να γκρινιαξουν 2 κ 3...αλλα στο τελος θα δουν οτι κ εσεις ειστε ανθρωποι κ οτι απλα δεν θα σηκωνεται μαλακιες;λεω εγω τωρα!!!!!!!!!!γιατι μερικοι μυαλο δεν βαζουν..οχι οσο θα κυριαρχει στον κοσμο η αχαριστια κ ο εγωισμος...εκτος κ αν τυχει παθημα κ κ τους τσουξει εστω κ λιγο κ τους γηνει μαθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρευω το blog σου....μπραβο...εθεσες πολυ ωραιο θεμα...ετσι ακριβως οπως τα λες ειναι....πρεπει πρωτα να τα βρουμε με τον εαυτο μας να αποφασησουμε τι θελουμε κ υστερα πρατουμε....αμα ειμαστε ετσι κ υστερα γιουβετσι οι αλλοι εννοειτε οτι δεν μας φταινε σε τιποτα....κ το εχω βαρεθει πραγματικα να το βλεπω..απο την μια κλαιγωνται κ απο την αλλη ζητανε κ τα ρεστα...μηπως τελικα πρεπει να γηνεται εσεις σκληροι..να κοβεται τον αερα σε καποιους κ να μην σας αφηνουν να σας πηδανε κ το φιλοτιμο κ μερικοι-μερικοι το βουλωσουν;αντε να γκρινιαξουν μια φορα να γκρινιαξουν 2 κ 3...αλλα στο τελος θα δουν οτι κ εσεις ειστε ανθρωποι κ οτι απλα δεν θα σηκωνεται μαλακιες;λεω εγω τωρα!!!!!!!!!!γιατι μερικοι μυαλο δεν βαζουν..οχι οσο θα κυριαρχει στον κοσμο η αχαριστια κ ο εγωισμος...εκτος κ αν τυχει παθημα κ κ τους τσουξει εστω κ λιγο κ τους γηνει μαθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας δούμε την πηγή του προβλήματος, ώστε να το λύσουμε.

    Θεωρώ ότι πίσω από την μεροληψία σε βάρος της Αστυνομίας κρύβεται η μηδενιστική απαξίωση των θεσμών. Κατά την άποψη μου ευθύνονται όσοι θέλουν να μετριάσουν τις ευθύνες τους και να τις επιμερίσουν σε όλους. Παρόμοια συμβαίνουν και στις ΕΔ, στη Δικαιοσύνη και στην Εκκλησία κ.α., όμως οι κακοί έχουν όνομα. Η ισοπέδωση είναι το πρόβλημα. Ποτέ να μην δεχόμαστε ότι φταίνε οι συλίβδην οι πολιτικοί, η Βουλή, η Αστυνομία, η Εκκλησία, η Δικαιοσύνη κλπ. Ετσι όταν καυτηριάζουμε κάτι κακό, ίσως θα πρέπει να προβάλουμε το αντίστοιχο καλό του. Η ισοπέδωση βλάπτει, κι όποιος το λέει ή το αποδέχεται, απλώς επιδιώκει να μειώσει την ευθύνη αυτών των λίγων που πρόδοσαν την εμπιστοσύνη μας, ενώ υπάρχουν κι αλλοι που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν σωστά το έργο τους. Ας φροντίσουμε λοιπόν οι ίδιοι να μην ισοπεδώνουμε τα πράγματα και να αναδεικνύουμε το καλό, αλλά να μην συγκαλύπτουμε, αντίθετα να απορρίπτουμε το κακό, πριν εκδηλωθεί. Υπάρχουν καλοί αστυνομικοί και κακοί αστυνομικοί. Σκεφτείτε πόσες φορές οι κακοί υποβαθμίζουν και δεν αφήνουν τις αξιοθαύμαστες ενέργειες συναδέλφων τους να βγουν στην επιφάνεια; Δεν το κατακρίνουν, λένε «εντάξει μωρέ, καλός είναι, όλοι το γνωρίζουμε, κι εσυ το ίδιο δεν θα έκανες;» ή πόσες φορές αυτός που επιβραβεύεται δεν είναι ο κολλητός του Διοικητή; Σε πόσα τμήματα, λειτουργεί μία πραγματικά αποδεκτή διαδικασία ανάδειξης της αριστείας, που θα ενθάρρυνε και την βελτίωση;

    Μία δεύτερη παρατήρηση είναι η πραγματικότητα κι η ευθύνη των ίδιων ημών για κάθαρση. Δυστυχώς ο συνεχνειασμός είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε όλους τους χώρους. Όμως εάν δεν κάνουμε οι ίδιοι την κάθαρση στο χώρο μας, όταν βγαίνει το πρόβλημα, τότε είμαστε συνυπεύθυνοι που το συγκαλύπτουμε. Η κοινωνία έξω δεν γνωρίζει τα εσωτερικά μας, κι όταν κάτι κακό συμβαίνει, τότε, τότε βλέπει την Αστυνομία και κατακρίνει για δύο αποτυχίες (ενώ αγνοεί τις επιτυχίες που δεν προβάλαμε). Αποτύχαμε να προλάβουμε το κακό πριν εκδηλωθεί (είμαστε οι γνώστες κι οι ειδικοί) κι ευθυνόμαστε για αμέλεια ή συγκάλυψη, κι αποτύχαμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση που εκδηλώνεται το πρόβλημα κι ο κακός Αστυνομικός γίνεται το πρόσωπο όλων μας.

    Προσωπικά, όταν υπηρετούσα στην ΠΑ, κι ειδικά μία περίοδο που ήμουν στην τροφοδοσία, ενθάρρυνα τα παράπονα των Σμηνητών, ακόμη κι ανώνυμα. Ήθελα να γνωρίζω τα παράπονα και τα συζητούσαμε μέσα στο Σμήνος, μόνιμοι και στρατεύσιμοι κι αυτό ήταν μία ανοικτη διαδικασία και βάζαμε στόχους να τα ξεπεράσουμε. Παράλληλα οι Σμηνίτες άρχισαν έξω να συζητούν για τα προβλήματα και σύντομα δεν ανησυχούσαν να μου τα πουν κι οι ίδιοι, διότι καταλάβαιναν ότι ενδιαφερόμουν να δώσω λύσεις.
    Ο κόσμος καταλαβαίνει τις καλές προθέσεις. Λίγοι γκρινιάζουν, αλλά οι πολλοί παρακολουθούν, χωρίς να εκφράζονται και κρίνουν πιο ψύχραιμα. Μην υιοθετείτε αμυντική τακτική, μην κλείνεστε να τα λέτε μεταξύ σας, μην αρέσκεστε στους υποστηριχτές σας (που ίσως και να ελπίζουν ιδιοτελώς στην υποστήριξη σας όταν θα παραβιάσουν τον νόμο). Αυτούς, ας πούμε ότι, τους έχετε (ας πούμε διότι θα κριθούμε όταν παραβιάσουμε το νόμο, όταν θα σας πούμε «εμένα βρήκες να πιάσεις;» αντί να κατεβάσουμε το κεφάλι από ντροπή;).
    Κατά την άποψη μου, ανοιχτείτε σε αυτούς που σας κατηγορούν και κερδίστε τους! Είναι πανεύκολο, εάν είστε σωστοί. Δεχθείτε ότι εάν υπάρχει ένα παράπονο από τον πιο δύστροπο πολίτη, κι αυτός κάποιο πρόβλημα έχει που τον απασχολεί, κάντε τον συμμέτοχο στο πρόβλημα της ασφάλειας του... και κερδίστε τον. Αιφνιδιάστε τους με ενδιαφέρον και μη φοβάστε, μην επικρίνετε, αλλά να επιζητάτε την κριτική και να την λαμβάνετε υπόψη σας. Η κακόπιστη κριτική φαίνεται κι όσο πιο σωστοί είστε, τόσο εκτίθεται όποιος την κάνει. Εσείς ακούστε και προσπαθείστε να είστε σωστοί ακόμη και απέναντι στον πιο δύστροπο ή κακόπιστο πολίτη. Αυτός σας πληρώνει, αυτός θα συμφωνήσει εάν σας εκτιμά ή θα διαφωνήσει αντίθετα, για τις αυξήσεις σας.
    Σμήναρχος ε.α. Ιωάννης Μανομενιδης
    Β΄ Αντιπρόεδρος του "εξαφανισμένου" πλέον
    Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥ.Σ.Μ.Ε.Δ.)
    http://syndesmossynergasiasmeloned.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την κατάθεση των σκέψεών σας κ. Μανομενίδη. Δε διαφωνούμε πουθενά. Άλλωστε αυτό ακριβώς αποτελεί και τούτο εδώ το blog. Μια προσπάθεια προσέγγισης των επικριτών.

      Διαγραφή

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails