Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Όλοι αρχηγοί, γίνεται?

Διαβάζω το "Περσική Φωτιά" του Tom Holland, τον τελευταίο καιρό και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μία ιστοριούλα, με δικά μου λόγια, που τη βρήκα πολύ επίκαιρη.......   ;)  Και έχω και ακόμη μία που θα σας την παραθέσω αύριο με το καλό...

480 π.χ. 

 Έχουν περάσει δέκα χρόνια περίπου από τη μάχη του Μαραθώνα και οι ορδές των Περσών με τους συμμάχους τους, καθοδηγούμενοι από έναν pissed off Ξέρξη που διψάει για εκδίκηση, μόλις έχουν περάσει τον Ελλήσποντο....

Οι ελληνικές πόλεις ερίζουν για το αν θα δώσουν "γη και ύδωρ", κατά την απαίτηση των αντιπροσώπων του Ξέρξη ή αν θα συμπράξουν με την Αθήνα και τη Σπάρτη, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα αρραγές μέτωπο εναντίων ενός κοινού εχθρού.

Από τις 700 πόλεις που στείλαν αντιπροσώπους οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες, μόνο τριάντα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, με κυριότερες απουσίες, των Αργείων(προαιώνιων εχθρών των Σπαρτιατών) και των Θηβαίων(εχθρών των Αθηναίων).

Όταν είχαν ήδη φτάσει οι Πέρσες στις Σάρδεις, οι Έλληνες, χωρίς να έχουν δημιουργήσει ακόμη μια συμπαγή και ικανή σε ποσότητα και ποιότητα συμμαχία, μάλωναν για το ποιος θα έχει την αρχηγία των δυνάμεων(ποιων δυνάμεων), του στόλου(ποιου στόλου) κ.λ.π.

Εκείνη την εποχή, οι Συρακούσες, ήταν ανερχόμενη δύναμη, με το μεγαλύτερο στόλο που είχε να επιδείξει ελληνική πόλη και με στρατό πλέον αντάξιο αυτών των μητροπολιτικών πόλεων και φιλοδοξούσαν να γίνουν πρώτο όνομα στη Σικελία, με εκστρατείες κατά ελληνικών και βαρβαρικών πόλεων.

Παρόλο που ο Γέλωνας, τύραννος των Συρακουσών, πιο πολύ νοιαζόταν για την απειλή της Καρχηδόνας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ελληνίου, του συμβουλίου των τριάντα συμμαχικών πόλεων, απαιτώντας όμως την αρχηγία όλων των ελληνικών δυνάμεων. Όταν του το αρνήθηκαν κατηγορηματικά, απαίτησε την αρχηγία τουλάχιστον του στόλου, μιας και τις περισσότερες τριήρεις από όλες τις πόλεις, θα τις διέθετε αυτός. Και οι Έλληνες του έριξαν άλλη μία χυλόπιτα. Και τότε αυτός, αποχωρώντας από το Ελλήνιον, απάντησε περιφρονητικά: 

 "Ήρθατε εδώ έχοντας τους αρχηγούς, αλλά δεν έχετε ποιους να διατάξουν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails