Σελίδες

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

"ΗΠΑ: Έδιωξαν αστυνομικό που μπήκε σαν πελάτης (?!) σε καφενείο αναρχικών"

Παρακαλώ τα σχόλιά σας ...

<Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ παρουσιάζουν την υπόθεση σαν άδικη διάκριση εναντίων των αστυνομικών. >>


<<Στις 18 Μαΐου ένας αστυνομικός, ο 36χρονος James Crooker με εμπειρία 16 ετών και πρώην πεζοναύτης στο Ιράκ, μπήκε φορώντας τη στολή του στο αυτοδιαχειριζόμενο vegan καφενείο αναρχικών Red and Black Cafe (Μαυροκόκκινο Καφενείο) στο Portland του Oregon στις ΗΠΑ. Αγόρασε ένα καφέ αλλά ο συνιδιοκτήτης του καφενείου πήγε και του είπε να φύγει. Ο αστυνομικός απάντησε πως αισθανόταν έκπληξη από την αντίδρασή τους αλλά έφυγε αμέσως.

Δεν άργησαν τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν την υπόθεση σαν ....
παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στη FOX News (συντηρητικών αντιλήψεων ΜΜΕ των ΗΠΑ) οτι «Προφανώς είναι μια υπόθεση διακρίσεων κατά των αστυνομικών. Ο αστυνομικός εργάζεται στη περιοχή και δεν μπορεί να πάει να πιεί ένα καφέ. Αυτό είναι άδικο!». Τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια επί το έργο τους σχολιάζοντας «ο αστυνομικός είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα όπως όλα τα άλλα που πρέπει να του φερόμαστε με σεβασμό και τιμή». Περιέργως, όταν ο αστυνομικός βγήκε έξω στο δρόμο δέχτηκε την υποστήριξη ατόμων που είχαν πάει εκεί κι ένα άτομο τον πήγε σε ένα άλλο καφέ. Αυτό το άτομο ήταν ήδη μέσα στο Μαυροκόκκινο Καφενείο πριν μπει ο αστυνομικός και τον υποστήριξε κατά τη διάρκεια του συμβάντος, και όταν έφυγε δημοσιοποίησε το γεγονός στο blog της υποστηρίζοντας πως έπρεπε να του επιτραπεί να κάτσει στο καφενείο των αναρχικών.

Ο συνιδιοκτήτης του Μαυροκόκκινου Καφενείου που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στα ΜΜΕ εξηγεί πως το πρόβλημα δεν είναι ο αστυνομικός ως άνθρωπος αλλά δεν μπορούσε να μην του ζητήσει να φύγει επειδή πρέπει να προστατεύει την ασφάλεια των θαμώνων του καφενείου, το οποίο προσελκύει εκτός από vegans και ακτιβιστές αλλά και αστέγους που δεν έχουν καλές σχέσεις με την αστυνομία και έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από αστυνομικούς και φοβούνται πολύ ειδικά μετά από πρόσφατα περιστατικά πυροβολισμών αστυνομικών. Παρόλο που μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάν το καφενείο δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα που προανήγγειλαν βανδαλισμούς και εμπρησμό και δημιουργήθηκαν σελίδες υποστήριξης του αστυνομικού στο Facebook, ο συνιδιοκτήτης του καφενείου λέει πως ποτέ δεν περίμενε αστυνομικός να μπει στο καφενείο αυτό και οτι άμα ξανασυμβεί δεν πρόκειται να του δώσουν καφέ. Στην ερώτηση τί θα έκαναν αν γινόταν κάτι και αν θα καλούσαν αστυνομία, ο συνιδιοκτήτης απάντησε πως θα προτιμούσαν να υπήρχε κάποια εναλλακτική λύση χωρίς την ανάγκη της αστυνομίας, όπως αυτοοργανωμένες ομάδες. Στις κατηγορίες των δημοσιογράφων περί διακρίσεων απάντησε πως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ρατσιστικές διακρίσεις καθώς ένας άνθρωπος επιλέγει να γίνει αστυνομικός αλλά κανείς δεν επιλέγει το χρώμα του δέρματός του. Τελικά μετά απο πολλά τηλεφωνήματα δημοσιογράφων στο καφενείο οι εργαζόμενοι εκεί λένε πως ό,τι είχαν να πούνε το είπαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν (κατά την οποία ένας φορούσε μπλουζάκι που έγραφε «ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ») και δεν μπορούν να μιλάνε άλλο στα ΜΜΕ.

Με τη δημοσιότητα όμως , αυξήθηκε η πελατεία στο καφενείο. Ενώ συνήθως βγάζουν 550 δολάρια τη μέρα, μετά το συμβάν και τη σχετική δημοσιότητα άρχισαν να έχουν έσοδα 1100 δολάρια τη μέρα.

Το Μαυροκόκκινο Καφενείο είναι ιδιοκτησία των εργαζομένων σε αυτό και αυτοδιαχειριζόμενο. Προσφέρει μόνο vegan menu και δέχεται μόνο εργαζομένους που είναι μέλη της IWW (Industrial Workers of the World). Επίσης είναι φιλικό προς ανθρώπους όλων των φυλών, κάθε ηλικίας, σεξουαλικών προτιμήσεων και ταυτότητας φύλου. Επίσης οργανώνει και προβολές.
Το site του καφενείου:

http://redandblackcaf
e.com




http://athens.indymedia.org

2 σχόλια:

  1. χμμ , αναρωτιεμαι τι θα γινοταν εδω περα αν θα εμπαινε ενας ενστολος σε ενα στεκι αναρχικων και παραγγελνε εναν καφε ... Ακομα και εκει Ελληναραδες..Μπηκα και ειδα την ειδηση στο αμερικανικο ενημερωτικο site των αναρχικων και ο "συνιδιοκτητης" φαινεται πολυ cool ...Απλα συνειδητοποιημενος , οχι καφρος σαν τους δικους μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραιο αρθρο. ειμαι σιγουρος πως και οι αστυνομικοι η οι μπατσοι (αναλογα με το πως συμπεριφερονται) ειναι ανθρωποι . εγω το ξερω. οπως και καποιοι αστυνομικοι.
    ο μονος λογος ομως που το συζηταμε , ειναι γιατι ταυτιζονται τοσο με αυτο που κανουν.
    σπανια σε καποιο αλλο επαγγελμα (βιοπωρισμου οχι πολιτικος η βιομηχανος) μεσαιας ταξης παιζει τοση ταυτιση. δυστυχως η εξουσια φθειρει τον ανθρωπο. ετσι φιλε μου και καλες προθεσεις να εχεις, πως μπορεις να με πεισεις οτι αυτο το σαητ δεν το χει φτιαξει η ασφαλεια για παρακολουθηση με το γαντι, για πιο αληθινη εκμυστήρευση των αγνων συναισθηματων των ανθρωπων.
    δυστυχως δεν μπορεις γιατι α) οπως γραφεις τα μπλογκ διατηρουν την ανωνυμια τους και β δεν υπαρχει οργανωση στην αστυνομια για καθαρση. δεν υπαρχει συνδικατο που να αποστασιοποιειται απο τους κακους αστυνομικους και να προσπαθει μαζι με τους πολιτες.
    ποτε δεν εχω ακουσει μαζικα αστυνομικους να μιλουν για τη βια που ασκουν οι αστυνομικοι στις πορειες, για τη βια που ασκουν στους μεταναστες, για το ποσο ευκολα κατηγορουν αθωους( που τους πιανουν και κατασκευαζουν στοιχεια)
    μακαρι παντως πραγματικα μακαρι να σαι αληθινος .
    http://bit.ly/1fmdQkV

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails